Pinfärsk från tryckeriet: ”Det sötaste vi har” är här

17 september, 2014

Det sötaste_2Att skriva en bok är lite som att bestiga ett berg. Idag är toppen nådd! Helt sjukt. Min mans reaktion: jösses, vilken tjock bok du har skrivit (men den är inte så farligt tjock).

Den 1 oktober kommer Det sötaste vi har ut i bokhandeln. Redan den 24 september kan ni bloggläsare ladda ner den som e-bok härifrån. Alla besökare av bokmässan kommer också hitta boken i Natur & Kulturs monter. Det blir två mässföredrag: Torsdag 11.00-11.20 och Söndag 12.15-12.30 på det som kallas för Forskartorget.

Release på Nordiska museets sockerutställning

Den 22 oktober blir det release med ett längre föredrag på Nordiska museet i Stockholm. De öppnar en utställning om sockrets historia och hur vi blev sockerätare den 3 oktober. Från klockan 17 är det gratis inträde. Klockan 17.30 berättar utställningsproducenten Amanda Creutzer om själva utställningen i 20-25 minuter. Sedan håller jag låda i cirka 1,5 timmar med en liten paus. Kostnad: 120 kronor (20 kronor kommer att gå till välgörenhet).

Är du intresserad av att komma på det releasen? Mejla till Kristina Billow på Natur & Kultur. Hon skickar mer info när det närmar sig. Följ denna länk så hittar du hennes adress.

Om detta handlar Det sötaste vi har:

”Vad skulle du tänka om du såg någon mata en kanin med läsk? Eller om du fick reda på att grannfamiljens mops fick glass varje fredag, godis varje lördag och gick på hundkalas varje söndag? Det finns inga djur som vi skulle ge den mat som vi ger våra barn. De skulle bli sjuka, få hål i tänderna och problem med magen.

I dag har 10–25 procent av alla barn oförklarliga magknip. I boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar berättar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hur den historiskt höga konsumtionen av socker och vitt mjöl ställer till det i barnens kroppar. Det är en svindlande resa som går från levern till hjärnan och mikroberna i tarmarna. Hon visar hur de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, autism, adhd och en för tidig pubertet – går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv. I boken skriver hon också om sitt eget föräldraskap och den dagliga kampen att minska på allt sött.” • Åsa

  Vad jag längtar till att få denna bok i min hand. Du har verkligen hjälp mig att få ordning på mitt socker intag, och vågat ta steget fullt ut mot mer fett och mindre kolhydrater. Läste ett sötare blod och min värld förändrades. Tack Ann, för en nyanserad och fakta baserad blogg.

  • Ann Fernholm

   Tack för fina ord! Det värmer!!!

 • Jesper – Stockholm

  Grattis Ann!!
  Härligt att boken äntligen är klar!

  Jag ser fram emot att läsa den.

  Och apropå det: Finns det något sätt att beställa boken (i pappersform alltså) så att DU får så mycket av pengarna som möjligt?
  Inte för att jag missunnar bokhandlarna att förtjäna sitt levebröd men jag skulle hellre se att du får så mycket som möjligt 🙂

  Kan du inte ordna så att man kan beställa genom bloggen? Eller ska man vända sig till Natur och Kultur?

  Tack för att du gör det du gör 🙂
  /Jesper

  • Ann Fernholm

   Hej och vad snäll du är! Om man klickar på de länkar som ligger på bloggen så att man kommer in på adlibris, bokus eller cdon får jag via något som heter tradedoubler nästan 5 kronor extra per bok. Det kostar inget mer för den som köper, men försäljarna ger pengar för att jag länkar till dem.

 • Gunilla

  Är inte detta som är anledningen till uppkomst av diabetes ETT , varför
  diabetes Ett uppstår är inte fullt klarlagt

  • Ann Fernholm

   Nä, det är inte fullt klarlagt, men i boken berättar jag om indikationer på att det kan ha kopplingar till gluten, en rubbad tarmflora och en läckande tarm. Den rubbade tarmfloran är sannolikt en konsekvens av flera olika saker som kan ha spelat olika stor roll i olika fall: många antibiotikakurer, söt skräpmat och maginfektioner.

 • Maria

  På min dotters fritids får de ”välja” saft och vitt bröd till mellis och nu ska de på utflykt. Min dotter kom hem och deklarerade lyckligt att de skulle få äta hur mycket godis de ville i bussen. Godis som jag ska köpa till henne…

  • Ann Fernholm

   Du skojar! Sådant borde vara förbjudet. I vilken kommun ligger det dagiset?

 • Leena

  Såå många föräldrar (och givetvis andra) som behöver läsa denna bok! TACK Ann!!! Exempel på mellanmål på min 11-åriga dotters fritids; Vitt korvbröd fyllt med chicken nuggets, toppat med ketchup och bearnaisesås :=( Men ännu är dottern indoktrinerad av sin mamma, så hon går istället hem och öppnar en burk makrill och avslutar med en bit god parmesanost =;)

  • Ann Fernholm

   O mamma mia. Det är ju helt galet. Var tänker de att kroppen ska få näring ifrån?

 • EvaLi

  När jag var på IKEA (Jkpg) senast så har de börjat med ett stort bröd- och kakbord på väg till kassorna när man fått sin lunchtallrik. Trots ”frestelsen” såg jag ingen (medan jag stod i kö) som tog av kaffebrödet. Förr fanns det ett stort salladsbord på samma plats och då var det nästan alltid kö vid det bordet. Ska fråga någon ansvarig på IKEA varför de ändrat till en hälsovådligare policy…
  Heja Ann – tack för det du gör för folkhälsan!

 • Majsan

  Ser framemot rolig läsning…

 • Nette

  Äntligen! Tänker rusa till bokmässan, som ligger ett stenkast från mitt jobb. Även om det finns många böcker där som finns på min önskelista, är det denna som är huvudattraktionen

 • Nette

  Halva min kommentar försvann ovan…Jag tänkte fråga om det finns en chans att träffa dig och säga hej och TACK även på fredagen på Bokmässan. Finns du där bland böckerna nånstans? Jag har nog läst Ett sötare blod tre gånger för att ha på fötterna när det dyker upp någon som vill diskutera kost och påverkan 🙂
  /Nette

  • Ann Fernholm

   Absolut! Kom fram efter något av föredragen bara.

 • Lina

  På Nordiska museets egna sida står det att det är den 26/11….? Eller finns det två tillfällen? Vill inte missa så vore tacksam för ett förtydligande. Tack!

  • Ann Fernholm

   Det är ett annat föredrag!

 • Patrik F

  Du skriver ovan: ”Det finns inga djur som vi skulle ge den mat som vi ger våra barn”. Det stämmer kanske, men det är precis vad de flesta gör, dvs ger så dålig mat till sina djur. Helt ovetandes så klart. T ex all kattmatt jag hittat i vanliga matbutiker och djuraffärer innehåller mängder av bland annat spannmål, majs, potatis och ris. Visst, det är ju inte socker, men våra katter ska inte ha spannmål & ris. Det ingår knappast i katters nuturliga mat, det vet och förstår nog alla. Det finns bara ett fåtal fabrikat som lovar att spannmålsfri mat och dessa säljs uteslutande via internet.

 • Andreas

  Hej Ann!
  Du menar väl ändå typ2-diabetes? Finns väll inget bevisat samband mellan socker och typ1?

  • Ann Fernholm

   Nä, men det finns tecken på att läckande tarmar är inblandade, något som ökar i västvärlden. Sedan verkar gluten kunna vara en bov. Hypoteser som existerar som behöver utredas vidare.