Provläs ”Det sötaste vi har”

19 september, 2014

Lite helgläsning. Följ länken så kan du provläsa de två första kapitlena i Det sötaste vi har. Personligen tycker jag egentligen att det sista kapitlet är mest spännande. Men det kan man ju inte börja med. Boken går att förbeställa redan nu via denna länk. • Thomas H

  Strålande skrivet, Ann. Beställer boken och förväntar mig din signatur i den senare i höst….. i Skåne! 🙂

 • Ann Fernholm

  Absolut – det ska du få!

 • Aase

  Så bra skrevet! Denne fikk jeg lyst til å lese!

 • Håkan

  Vad är kostfonden? Låter spännande, berätta mera.

 • Bernard

  Done and DONE
  Beställde nyss och kan inte vänta att börja läsa
  Ann,har du planer att föreläsa i Göteborg/Borås trakten inom snar framtid/överhuvudtaget??

 • Läste just de båda inledande kapitlen. Otroligt välskrivet, väldigt spännande och förstås nyanserat som alltid. En fröjd att läsa helt enkelt.

 • Per-Johan Sundbaum

  Lite roligt (eller inte) att i Skarpnäck får man hämta boken i butiken Gottomgodis !
  MVH/pj

 • Oskar Svärd

  Hej! Mycket bra första kapitel! Kommer du att släppa även den här boken som ljudbok?

  • Ann Fernholm

   Det vet jag inte. Det är ljudboksförlaget som bestämmer det…

 • Jerker

  Hej!

  Såg att du har ett seminarium på bokmässan! Men jag har inget seminariekort, så den kommer jag inte in på. Finns du i nån monter under torsdag/fredag för boksignering?

 • Walter Levy

  Hej Ann! Har Du någon kommentar kring denna studie och/eller Jacobs slutsatser? http://tranastyrka.se/blodfetter-nar-du-verkligen-foljer-en-ketogen-diet/
  Det handlar om epileptiska barn som äter en ketogen diet och får försämrade blodvärden (högre triglycerider och LDL vid oförändrat HDL).

  • Ann Fernholm

   Min kommentar är att den ketogena diet som barn med epilepsi äter är extrem. Cirka 90 procent av all energi ska komma från fett. På en sådan kost är det svårt att få i sig alla näringsämnen. Om jag har förstått saken rätt får barnen ofta vitamintillskott. Det finns sannolikt ingen befolkning i den mänskliga historien som har ätit så. För mig är det står skillnad på en strikt lågkolhydratkost och en ordentligt ketogen kost. Studier på en strikt lågkolhydratkost visar tvärt om fördelaktiga effekter på blodfetterna: http://ettsotareblod.se/ny-studie-lagkolhydratkost-aterigen-bast-i-test/

   Samtidigt ska man komma ihåg att den ketogena dieten sannolikt räddar dessa barns hjärnor. Många epilepsianfall skadar nervcellerna. I min nästa bok kommer jag att skriva om att den möjligtvis också skulle kunna hjälpa vissa barn med autism.

   Sedan har man kommit fram till att vissa barn med epilepsi inte behöver äta ketogent. Det räcker med något som mer liknar en strikt lågkolhydratkost, med mer protein och mer långsamma kolhydrater. Det gör det lättare för dem att bland annat äta grönsaker.

 • Walter Levy

  Tack för ett snabbt och spännande svar!
  Låt mig poängtera att jag inte på något sätt ifrågasätter ketogen kost för epileptiker. Jag ifrågasätter inte heller strikt lågkolhydratkost som ett utmärkt sätt att gå ned i vikt och få bättre blodvärden om man är överviktig. Istället letar jag efter en kosthållning som är riktigt bra för normalviktiga och friska individer. Och studiens resultat öppnar upp för att en ketogen kost kanske inte är lämplig i det fallet. D.v.s. det kan vara så att överviktiga personer (i snitt) får bättre blodvärden genom en ketogen diet tack vare viktminskningen, medan normalviktiga kanske (i snitt) får sämre blodvärden?

  För mig är ketogen kost ett exempel på en strikt lågkolhydratkost. Jag förstår att Du avser en kost med en del (bra) kolhydrater och mer protein när Du pratar om strikt lågkolhydratkost. Hur mycket kolhydrater då? På vilket sätt skiljer sig detta mot lågkolhydratkost, d.v.s. vilken betydelse lägger Du vid ordet ”strikt”?

  Jag äter själv i nuläget liberal LCHF/paleo, vilket kan klassas som en lågkolhydratkost men knappast en strikt lågkolhydratkost.

  • Ann Fernholm

   En ketogen diet kan nog närmast definieras som en superstrikt lågkolhydratdiet. Många måste även äta en lågproteindiet för att nå en riktig ketos, eller lägga till en periodisk fasta.