Redaktörens val: studie som visar cancercellers sockerberoende

28 januari, 2014

I december skrev jag om en studie där forskare nu har visat att vissa bröstcancerceller är beroende av socker. I processen där cellerna går från friska till sjuka ändras  ämnesomsättningen radikalt. De börjar suga upp och bränna mer glukos. Hindras de från att göra detta sker aldrig den sjukliga förvandlingen: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker.

Denna studie har nu utsetts till Editors’ choice i prestigefyllda Science Signaling: The Sugar-Cancer Connection in 3D — Ferrarelli 7 (310): ec29 — Science Signaling. Det är ett erkännande av studien som viktig och nydanande. • Pingo

  Utmärkt val. Det tycks vara många men inte riktigt alla cancerformer som är helt beroende av socker för att utvecklas. Det gäller då att hålla ned långsockret Hb1ac och insulinnivåerna. Det gör man genom att begränsa kolhydraterna.

 • ST1968

  Mycket intressant. Kan sägas ligga i linje med det professor Thomas Seyfried behandlar i sin bok ”Cancer as a metabolic disease”.

 • PHD

  Socker orsakar inte cancer men socker kan göda cancercellerna.

  Jag vet inte riktigt vad dom har kommit fram till men bröstcancer där har dom hittat ett virus CMV.

  Det är ett faktum att många cancersorter orsakas av virus.

  Många tror att man blir sjuk av en virusinfektion men det är bara delvis sant, man kan bära på virus utan att märka det, Herpesvirus där blir man inte sjuk men alla kan se munsåret, CMV är bara osynligt för oss när skadan sker i bröstcellerna.

  Vi sprider virus som aldrig förut därför ökar cancern, kemikalier och andra saker bidrar även.
  Men socker kan inte orsaka cancer.

  Viruset är otäckt
  http://en.wikipedia.org/wiki/Human_cytomegalovirus

  • AnnFernholm

   Socker kan inte orsaka cancer, men det kan hjälpa en cancercell att få grepp i kroppen. Det faktum att typ 2-diabetiker oftare får en aggressivare form av cancer talar för att höga blodsocker gör att cellerna växer mer.

  • Nn

   Vad jag förstår är sambanden mellan cmv och olika cancerformer ännu oklara. När det t ex gäller prostatacancer har man även hittat samband med propionibakterier, men det behöver inte betyda orsakssamband.

   • PHD

    Inget är bevisat men det finns absolut inga belägg för att socker direkt orsakar cancer.
    Det är bevisat att vissa virus kan orsaka cancer, mer och mer studier stöder åsikten att många cancerformer är orsakade av virus.

    Virus orsakar inflammation det är ren fakta, den som påstår att socker orsakar inflammation måste komma med belägg för det inte tomma ord.

    Den som har en cancer ska utesluta socker det ifrågasätter jag inte, fick jag själv cancer så skulle inte ett gram komma in i munnen.

  • Jonas

   Man kanske också kan tänka sig att med en socker och stärkelserik kropp ökar inflammationen i kroppen och immunförsvaret blir upptagen med annat samtidigt som cancercellerna har en perfekt grogrund med snabb energi. Har man dessutom mer eller mindre mycket D-vitamin-brist, som den soltörstande nordbo man är, lär läget förvärras ytterligare.

 • Björn Ölund

  Tycker även det är viktigt att påpeka att socker enligt studien hjälper till med att förvandla friska celler till sjuka. Eller har jag missuppfattat? ”increased glycolysis itself caused this switch from a nonmalignant to a malignant phenotype.” ”The findings show that increased sugar metabolism can initiate malignant changes in nonmalignant cells and that glycolysis mediated through HBP, GAPDH, EPAC, and RAP1 maintains malignant phenotypes in malignant cells.”
  Detta är anledning nummer ett till att jag och mina syskon började ordentligt med lågkolhydratskost. Cancer har slagit hårt mot vår familj och kosten kan förhoppningsvis vara ett vapen i förebyggandet. Tack Ann!

 • Pingback: Förra veckans 15 läsvärda länkar | Benny Ottosson – hälsofanatiker, livsnjutare och fotograf()

 • Pingback: Lite tankar kring socker och cellförändringar | Livet som golfspelare()

 • Pingback: Tankar kring socker och cancer – Dag för dag()