Reportage om socker och cancer

11 april, 2014

I Ett sötare blod kan du läsa om ett reportage som jag gjorde för Vetenskapens värld om socker och cancer. Det handlar om hur insulin triggar igång tillväxt i kroppen. Bland annat får du träffa en person med Laron syndrom som verkar vara genetiskt skyddad mot cancer. Nu har läkaren Nisse Simonson lagt upp reportaget på Facebook. Du hittar det här: https://www.facebook.com/photo.php?v=10152289977615782&set=o.297469260385851&type=2&theater • Thomas H

  Tycker Nisse Simonsson var duktig även under sitt yrkesverksamma liv – har lyssnat på några föredrag sedan den tiden! Nu som pensionär så har han blivit ”superduktig” på det här med kost och ett extra plus för honom är ju att han har talets och skrivandets gåta.

 • Björn

  Hur mycket ökar igf-1 av socker om man jämför med hur det ökar av protein? Förstår det inte går att svara exakt på det men jag tycker det är märkligt att tex Longo (som ju borde ha lite koll på detta) tar sig för pannan när man påstår att socker höjer igf-1, att det är totalt fel.
  Sedan måste jag bara säga att det känns helt stört att se forskarna i filmen berätta hur man bör äta vid cancer när jag vet vilken SKITMAT som serveras Karolinskas cancerpatienter i byggnaden bredvid. Att de inte kan göra något åt det övergår mitt förstånd.

  • AnnFernholm

   Läs här: http://ettsotareblod.se/varfor-ar-periodisk-fasta-bra-for-kroppen/

   När IGF-1 går upp av kött, går även bindningsproteinet IGFBP-3 upp. Longo driver en mycket förenklad bild av kroppens tillväxtsystem. Att kolhydrater har effekt beror sannolikt till största delen på att IGFBP-1 går ner.

   • Björn

    Tack! Tycker det är lite märkligt att han som ändå forskat i ämnet inte har koll på en så enormt viktig parameter. Kanske är för att han är vegan och redan bestämt sig för vad som är boven. En dassig forskare som så många andra helt enkelt.
    Litar på dig mer än Longo alla dar i veckan.

    • AnnFernholm

     Jag intervjuade honom en gång. Min bild var just den att han hade en bestämd tes som han drev utan nyans.