Salt – det saknas koppling till hjärt-kärlsjukdom

26 januari, 2015

Förra året publicerades resultaten från två olika studier där forskare undersökte om mycket salt på maten kan äventyra vår hjärthälsa. I ingen av dessa studier fanns något samband mellan ett normalt saltintag och hjärt-kärlsjukdom: Faran med svenskarnas saltintag tonas ner i stor studie och För lite salt i kosten kopplat till hjärtsjukdom.

Nu har en tredje stor studie gett precis samma resultat: Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults:  The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study.

Livsmedelsverket menar att vi borde halvera vårt saltintag. Men grunden för det rådet blir allt mer bräcklig.

Här skriver New York Times om den nya studien: Salt May Not Affect Heart Risks. • Bo

  Jag kör Himalayasalt, vissa kritiserar detta och säger att det är ju ingen skillnad. Salt som salt menar de.e juh båda NaCl.
  Finns minst två problem med detta: Himalayasalt är oraffat, vanligt salt man köper är framställt med kemikalier och hårda industriprocesser som kokning,
  HS har alla spårämnena kvar.
  Mineraler och spårämnen >70 stycken i HS där man inte stressat fram saltkristallerna är nyttigare än vanligt KS enligt mej, detta går enkelt att mäta vad gäller mineralerna i alla fall.
  Jag borstar tänderna med HS + MSM.
  Testa att borsta gaddarna med 1: koksalt 2: Himalayasalt.
  Koksaltet bränner i munnen medans HS smakar bara salt, skonsamt, och rent blir det oxå samt att man tar upp spårämnen och svavlet i MSM lingualt.
  Kunde jag mera kemi skulle jag vilja jämföra kristallstrukturen KS vs HS, se vad som skiljer… Industrisaltet är framstressat och har därmed tappat nyttiga egenskaper, kanske jämföra med omättat fett som blir skadligt transfett om man steker det för mycket. Nu är det stor skillnad på fetter vs klorider förstås men kanske en bra jämförelse ändå.

  Vad är din spontana vy på det jag berättat du som är proffs på vetenskap?

  I may stand corrected…

  • AnnFernholm

   Det där har jag inte satt mig in i. Har dålig koll där…

 • Bo

  ok tack för ditt svar.

  För mej är det inte kul att kommentera på dessa kända bloggar, jag är eremit och skyr uppmärksamhet. Men då jag tror mej veta en del som inte är allmänt känt ser jag det som en plikt att inspirera folk att åtminstone tänka över dessa naturopatprinciper som faktiskt botar människor. Rätt form av salt är ett bra exempel.

  Får tacka dej för din gärning, du är bra 🙂

  • AnnFernholm

   TAck!!!

 • Kareng

  Kan du förklara varför professor Fredrik Nyström fortfarande varnar för salt? Förstod inte riktigt vad han menade när jag lyssnade på en radiointervju med honom för ett tag sedan.

 • Krist

  Jag såg en dokumentär på kunskapskanalen i förrgår om stroke och varför det blivit vanligt. De tog upp saltet som orsak till högt blodtryck men sa inte ett ord om socker. Det känns som att myndigheter måste ta tag i sockerinfon för att det ska spridas på riktigt.

 • Pingback: Barnmat innehåller en stor andel socker | Ett sötare blod()

 • Pingback: Många kostråd är lika grundlösa som det om mättat fett | Ett sötare blod()