Sockerbomb till frukost hos SAS

1 april, 2013

frukost sasI måndags flög jag hem med SAS från USA. För skojs skull har jag räknat ut hur mycket socker frukosten innehöll. Här kommer en sammanställning:

En helt fettfri yoghurt: 90 kcal, 13 gram kolhydrater (varav 13 gram socker), 10 gram protein

Honungsmüsli: 210 kcal, 4,5 gram fett (1 gram mättat), 38 gram kolhydrater (varav 9 gram socker, 4 gram fibrer), 5 gram protein

En ciabatta med kalkonskinka och ost: 270 kcal, 10 gram fett (3,5 gram mättat), 33 gram kolhydrater (inget socker, men inga fibrer heller, bara vitt mjöl), 13 gram protein

Cirka en deciliter färskpressad apelsin juice. Här fanns ingen näringsdeklaration, men har tagit en från Livsmedelsverkets hemsida: 48 kcal, 0,2 gram fett, 10,6 gram kolhydrater (varav 5 gram socker, 0,1 gram fibrer), 0,7 gram protein.

Om jag hade ätit allt detta (vilket jag inte gjorde) hade jag fått i mig: 618 kcal, 14,7 gram fett (varav 4,5 gram mättat), 94,6 gram kolhydrater, varav 23 gram socker, 28,7 gram protein.

Kommentar: Den här dieten är vi länge ansett varit nyttig. Ju mindre fett desto bättre. 21 energiprocent kom från fett och det är väldigt lite. Men om jag hade ätit allt detta hade jag fått i mig 7-8 dolda sockerbitar + en himla massa snabba kolhydrater. Totalt matades mitt blod med 94,6 gram fruktos och glukos. I blodet behövs bara cirka 5 gram glukos i taget. Resten behöver på något vis lagras. Motionerar man inte regelbundet, omvandlar levern mycket av det till fett. Att frukosten är fettfri spelar alltså ingen roll. Socker blir till fett i kroppen ändå. Dessutom stiger insulinnivåerna av alla kolhydrater och det gör att det nybildade fettet effektivt lagras. Frukostar som denna är sannolikt en stor bov i den fetma- och diabetesepidemi som sveper över världen. • Så otroligt bra skrivet! Hårdfakta svart på vitt! Det här är vad många får i sig till frukost varje dag. Och de tror att de äter hälsosamt för att de undviker fett… Har inte köpt din bok än men ska göra det snart, kommer nog vara mycket intressant läsning 🙂

 • Så otroligt bra skrivet! Hårdfakta svart på vitt! Det här är vad många får i sig till frukost varje dag. Och de tror att de äter hälsosamt för att de undviker fett… Har inte köpt din bok än men ska göra det snart, kommer nog vara mycket intressant läsning 🙂

 • Thomas H

  Hade varit intressant att få läsa en analys av Claude Marcus på samma SAS – frukost! 😉

 • Intressant blogg! En synpunkt – snälla kan du inte börja definiera vilken typ av diabetes du syftar till. Ofta tror jag du menar typ 2, alltså den typ av diabetes man får av långvarigt höjda socker- och insulinnivåer och lite motion =(kroppen pumpar ut mer och mer insulin då cellerna blir mindre känsliga för dess verkan, detta ökar kraftigt risken för t ex hjärt- och kärlsjukdom mm. Men tillståndet kan ”botas” genom livsstilsförändring och kost). Som typ 1 diabetiker (= kroppen kan inte producera ämnet insulin, detta måste tillföras via injektioner. En sjukdom man inte kan botas från i dagsläget) är en helt annan sjukdom. Lite slarvigt skriver medier ofta bara diabetes, utan att definiera om det är typ 1 eller typ 2 man menar.

  • AnnFernholm

   Jo, du har rätt. KOmmer ofta på mig själv med att bara skriva diabetes. Men ska försöka bli ännu noggrannare. I boken skriver jag på något stället att jag enbart skriver om typ 2-diabetes.

 • Mira

  SAS i sverige har mycket bättre frukost^upptäckte jag när vi flög och hälsade på mina föräldrar över påsk. Det var sockerfri, ekologisk müsli (som jag inte åt), ekologisk yoghurt (med socker/bärröran längst ner, så jag skrapade av några skedar av yoghurten som låg på toppen), ekologiskt bregott, två skivor ost samt två skivor skicka och några bitar paprika. Och bröd och jouice till det då.
  Gjorde en deal med min (kolhydratsätande) sambo, han fick min yoghurt, müsli, jouice och bröd, så fick jag hans ost och det smöret som blev kvar. Klickade i smöret i kaffet som kom till, och eftersom vi bytte flyg på Arlanda så hann vi få två frukostar, så vi var redigt mätta och belåtna när vi kom fram.
  Just att det var ekologiskt och riktigt smör gjorde mig glatt överraskad.

 • AnnFernholm

  Vad bra! Heder åt sas för det!

 • Pingback: Fin frukost hos SJ | Ett sötare blod()