Ska personer med fetma screenas för tjocktarmscancer?

5 februari, 2014

tjocktarmscancerTjocktarmscancer är en av de sjukdomar som ökar i fetmans fotspår. Du ser statistik från Socialstyrelsen här bredvid. Den visar antalet fall per 100 000 personer bland män (den mörkare linjen) och kvinnor i åldern 60-74 år. Forskare från Michigan State University undrar nu om man inte borde screena personer med fetma och tecken på metabolt syndrom efter polyper, förstadiet till cancer, i tjocktarmen. Obesity in men could dictate future colon screenings | MSUToday | Michigan State University.

De undersökte 126 män i ålder 48 till 65 år. 78 procent av männen var antingen överviktiga eller feta. Ungefär en tredjedel av männen hade en eller flera polyper i sina tarmar och detta var kopplat till hur överviktiga de var. I pressmeddelandet säger forskaren: ”Faktum är att de med mest fetma löpte 6,5 gånger så hög risk att ha tre polyper än deras smalare motpart”.

Här hittar du studien i Plos One: Adipokines and Obesity Are Associated with Colorectal Polyps in Adult Males: A Cross-Sectional Study. • ST1968

  Att personer med övervikt/fetma verkar ligga mer i farozonen för tarmcancer känns rimligt, men fokus bör väl ligga på vad som är/verkar vara den verkliga orsaken till både fetma och cancer, det höga blodsockret – vilket beror på vad man äter och inte främst pga hur mycket man äter. Känner mig lite för okunnig för att hänga med i denna alltid återkommande fixering vid vikten/fetman istf att man försöker finna roten till det onda/bidragande orsakfaktorer.

  Man nämner metabola syndromet men fastnar vid fetman och missar då alla de personer som inte lika lätt utvecklar fetma som ett symptom på det metabola syndromet och den biokemiska/hormonella imbalans (pga höga blodsocker, som i sin tur beror på socker/snabbsmälta kolhydrater) som råder i kroppen. Även personer utan fetma utvecklar ju tarmcancer, sannolikt pga av samma orsak som de med fetma.

  • Björn

   Exakt!! Tack! Du snodde min kommentar. När professorn på nyheterna sa att det bästa man kan göra för att undvika att få tjocktarmscancer är att inte bli överviktig eller diabetiker skrek jag mot tv:n… ”Och varför blir man det då??!….. SOCKER!!!”

 • Helge

  Man borde kolla långtidsblodsockret hos alla som undersöks inom vården, och ge lämpliga kostråd lågkolhydratkost med naturligt mätat fet och tillräcklig mängd omega-3 till de som har förhöjda värden.

 • dufva

  Varför inte kolla vilka som har höga insulinvärden istället?
  Där blir det nog 100% korrelation mot polyper