Slapp sina epilepsianfall på LCHF

21 oktober, 2014

På Andreas Eenfeldts blogg berättar Emmy Frisk 20 år i dag om hur hon efter åtta riktigt svåra år med epilepsi blev av med sina anfall på LCHF: ”Det absolut, helt utan tvekan, bästa beslutet jag har tagit” – Kostdoktorn.

När jag läser sådan här får jag ärligt talat lust att skrika: ”jävla vård.” Sedan får jag i samma andetag lust att nyansera mig eftersom vården ofta fungerar fantastiskt bra. Men när det kommer till kostbehandlingar befinner sig vården i något slags stenålderstadium. En strikt lågkolhydratkost är en vetenskapligt etablerad behandling mot epilepsi. Kosten är bevisat effektivDen hjälper inte alla, men den hjälper många. 

Ändå har denna unga tjej aldrig fått höra detta från sin läkare. Varför då? Hur kan det komma sig att hon upptäcker denna behandlingsform först när hon försöker gå ner i vikt? VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT REKOMMENDERA EN KOSTBEHANDLING?

I Det sötaste vi har berättar jag historien om hur strikt lågkolhydratdiet blev en etablerad behandling vid epilepsi. Det är inte tack vare forskarvärlden. Det är tack vare en Hollywoodregissör som också spred budskapet via en film med Meryl Streep: ”…first do no harm.”

Överlappar med autism och migrän

Epilepsi överlappar med både autism och migrän. Mycket talar för att en strikt lågkolhydratkost även kan hjälpa mot dessa problem. Det hjälper säkert inte alla, men om det hjälper några är oändligt mycket vunnet. 

Men detta är så klart bara indicier, som aldrig har utvärderats genom gedigen vetenskap.

Kostfonden ska bidra med förändring

Detta – mina vänner – är hela skälet till varför jag ville vara med och grunda Kostfonden. Jag vill vända den frustration och ilska jag känner när jag läser sådana här berättelser till något konstruktivt. Hollywoodregissörens forskningsstiftelse heter ”The Charlie Foundation”. Jag hoppas Kostfonden kan bli en systerorganisation som hjäler till att driva dessa frågor vidare. Men utan er kära läsare blir det inget. Vill ni vara med och vända skutan? Bli månadsgivare. Vi håller på att tillsätta vårt vetenskapliga råd. Snart kommer vi förhoppningsvis kunna presentera det. • Bosse

  Kan inte kostfonden ragga några banker som givare? 🙂

  • Ann Fernholm

   Jo, det hade varit bra!

 • Jessika

  Jag är månadsgivare till kostfonden. Lchf har hjälp mej mot migrän, inte helt men bättre än betablockerare och hellre än epilepsi medicin.
  Nu är man ju hänvisad till att forska på sej själv, det tar lång tid att optimera och de flesta med migrän orkar nog inte.

 • Ann Fernholm

  Ja, det är just därför som kostbehandlingar måste in i vården. Att en människa ska få en effektiv behandling kan inte hänga på att de har tur och läser rätt blogg eller rätt blogginlägg. De bästa råden ska de få från sin läkare.

 • Försäkringsbolag skulle kunna vara tänkbara bidragsgivare.

 • LenaK

  VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT REKOMMENDERA EN KOSTBEHANDLING?

  Exakt vad jag frågade min mans läkare, som i och för sig verkar tycka att det är fantastiska resultat som har uppnåtts i min familj med hjälp av LCHF (uteblivna ms-skov, försvunnen daglig migränliknande huvudvärk, utsättning av blodtrycksmedicin, botad tennisarmbåge).
  Enligt denne läkare var det svårt att veta om patienter verkligen följer kostrekommendationer och mycket troligare att de tar läkemedel enligt ordination. SUCK!

  Måste erkänna att jag känner samma ilska och frustration som du Ann!! Något som i och för sig inte hjälper men jag tar alla tillfällen i akt att berätta för alla jag kan få att lyssna. Har lyckats inspirera ett par diabetiker, varav den ene i sin tur ställde sjukvården mot väggen! 😀 Alltid något!

 • LenaK

  Jag fick just en idé! Synd att jag inte tänkte på det förra veckan!
  När man vill hedra minnet av en avliden person brukar man ju ofta istället för blommor donera en summa till något välgörande ändamål och då ofta någon fond, t ex cancerfonden. Om man har med sig bankgironr går det säkert bra att skänka till Kostfonden. I min församling skulle det i vart fall fungera.

 • Lena K

  Lena K – strålande idé! Jag har himla svårt för Cancerfonden (möjligtvis är det helt obefogat), sen de engagerade sig i ”rosa kanelbullar” tappade jag helt förtroendet för den fonden. Och jag tror inte de letar på rätt ställe till cancerns orsak.

 • Ann Fernholm

  Tack för tips! Sådant måste vi fixa.

  • LenaK

   Det är kanske inte något som gemene man pratar om men många förbereder ju faktiskt sin egen begravning. I min dödsannons ska det förhoppningsvis stå ”I stället för blommor, tänk gärna på Kostfonden, bankgiro 212-7454 ”

 • AnnFernholm

  Men en person som inte ens vet att kosten funkar som behandling mot epilepsi, kommer ju inte be om att få komma till en dietist. Det är läkarens som måste berätta det.