Smakäventyret – boken som ska stärka nyblivna föräldrar

2 november, 2015

smakaventyret_2

Äntligen är Smakäventyret här – boken till alla nyblivna föräldrar. Fick ett provtryckningsex idag o den är så fin!!! Lotta Kühlhorn, som har ritat omslaget, och Maria Ulaner, som har formgett inlagan har gjort ett grymt jobb.

Meningen var att boken skulle finnas i bokhandeln idag, men tryckeriet har förseningar. Om allt går som det ska bör den finnas mot slutet av veckan. Den går dock att förbeställa redan nu.

Industrins skrämseltaktik

Min förhoppning är att boken ska hjälpa nyblivna föräldrar att stå emot industrins lobbying när det gäller barnmatsburkar, välling och pulvergröt. Fick höra från en redaktion att de hade blivit kontaktade av en industrirepresentant, som menade att deras burkar skulle vara bättre för bebisar än vanlig mat eftersom de har sett till att råvarorna innehåller mindre tungmetaller. Det är så livsmedelsföretagen jobbar. De hittar argument som skrämmer föräldrar att använda deras mat. Annars får barnet i sig för mycket salt… Annars får barnet i sig för lite näring… Annars…

De är så kreativa. Smakäventyret ska ge nyblivna föräldrar modet att stå emot allt detta. Bebisar behöver får möjlighet att träna sig att gilla smak och konsistens på riktig mat. Lax, leverpastej, broccoli, ägg och syrad kål. När barn närmar sig 2-årsåldern blir de kräsnare. Därför behöver vi föräldrar ta tillvara den första viktiga tiden i livet! Annars är det lätt att hamna i socker-, pasta- och polarkake-träsket… • ST1968

  En bok jag kommer att köpa till vänner som har sitt första barn på gång 🙂

 • Kajsa

  Ja, jösses. För att inte tala om BVC och vad de säger till nyblivna mammor. Man är ju otroligt osäker och litar på att de kan och vet. Jag fick veta att barnmatsburkar, välling och industrigröt var det bästa, precis som du skriver, eftersom de är så hårt kontrollerade av myndigheter. Det är så korkat så klockorna stannar. Som tur är vaknade min hjärna till liv och jag kunde tänka själv. Använde barnmatsburkar endast som reserv och lilla fröken slutade med välling vid 1 år och 10 mån. Hon var egentligen aldrig någon vällingdrickare av rang, vilket jag är glad för idag.

 • Pingback: Smakäventyret - nästa bok av Ann Fernholm - kejsarinna.se()

 • Nisse

  Hej Ann
  Helt klockrent av dig med denna bok.
  Socker, pasta & polarkakeindustrin står bara och gnuggar händer och väntar på
  att dom än en gång värvat en kund som dom kan hålla i fångenskap under många år med sitt skräp.
  Undrar varför det inte stormar mera runt detta ute i media?
  Ta en titt ex på Sempers hemsida och nagelfar deras produkter så blir man
  mörkrädd, dom är med i samma klubb som Cola men försöker spela ”nyttiga”
  Skrämmande