Snyggaste träningslinnet: ”Fuck sugar”

18 januari, 2016

IMG_3928

I slutet av november öppnade Thess Olofsson, bartender och inspiratör, och Martina Johansson, entreprenör och författare, webshoppen fucksugarshop.se där de säljer tröjor, gymbags, vattenflaskor med mera. Hälften av vinsten donerar de till Kostfonden.

Jag beställde genast ett linne och i helgen invigde jag det. Det visade sig på något magiskt vis ge extra kraft i armarna. Det var länge sedan jag orkade hänga upp och ner så mycket!

När shoppen lanserades reagerade en del på att ”fuck sugar” är ett kraftuttryck utöver det vanliga. Jag kan verkligen hålla med. Samtidigt tänker jag att det behövs något utöver det vanliga för att väcka folk. När jag blev intervjuad av en journalist häromdagen berättade jag att vi numera fetmaopererar barn från 13 år i Sverige. Hans reaktion: Va´?!?

Informerade också att man har diagnosticerat en treåring med åldersdiabetes i USA. Reaktion: Oj!?!

Och att ett av tio barn i USA numera har misstänkt fettlever något som tidigare främst drabbade alkoholister. Reaktion: Vad är fettlever?

Känner att ett litet ”Fuck sugar” är på sin plats.

IMG_3931

  • Erik Lindquist

  Jag håller med dig, även om syftet är lovvärt så är språket fel. I skolan arbetas mycket just nu med likabehandling och språket. Att vuxenvärlden då använder den här typen av uttryck för att verka ”häftiga” bidrar istället till att utarma språket och skapa attityder vi gärna kan vara utan.

  • AnnFernholm

   En studie i december visade snarare att de som kunde många svordomar även hade ett rikare ordförråd: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21952088.ab

   har dock inte satt mig in i det där. Men lite intressant…

   • Erik Lindquist

    Den studien tog säkert inte upp attityder och likabehandling…

  • Henrik Sundström

   Att svordomar utarmar språket håller jag inte alls med om. Som jag ser det är de oersättliga. Svärande med stil och precision är en svår konst och det är först när man börjar svära urskiljningslöst som det utarmar språket. Notera också att en mycket stor del av dagens svärande utgörs av förstärkningsord och inte något man använder mot andra människor. Det var mycket länge sedan jag hörde en svordom användas på det viset. Min 7-åring använder svordomar på ett väldigt sofistikerat sätt för sin ålder, och jag vågar nog påstå att han svär fullt i klass med en vuxen. Mycket riktigt, som Ann påpekar, så har en ett fantastiskt ordförråd i övrigt. Men föreslå gärna ett alternativ till text med samma innebörd på ett linne av de slag som Ann bär!

 • Frida D

  Den intervjun vill jag läsa. Bra att du styr upp intervjuandet, jag misstänker att man ofta får ganska ovettiga frågor som fokuserar på fel saker.

  • AnnFernholm

   Faktum är att jag ofta tycker att journalister är bra på att lyssna och sammanfatta det jag berättar. Många gånger är jag ganska imponerad.

   • Frida D

    Precis! Man ska inte bli imponerad, det borde vara självklart! 🙂