Socker och mättat fett – så fälldes ett historiskt avgörande

19 september, 2016

Förra veckan missade svensk media att plocka upp det som blev en världsnyhet: att sockerindustrin under 1960-talet betalade forskare för att tona ner studier som visade att socker var skadligt. Igår skrev dock Karin Bojs en bra krönika i DN: Så sockrade lobbyn dina näringsråd – DN.SE.

Mättat fett och socker gick hand i hand

För att ni läsare ska fatta hur enormt bräcklig den vetenskapliga grunden var för att sätta varningstriangel på mättat fett, vill jag visar er denna graf som ligger i en vetenskapliga kommentar i Jama Internal Medicine. 

korrelation-mattat-fett-och-socker

Den visar data från 1967 på hur mycket socker och mättat fett folk åt i olika länder. Marion Nestlé, amerikansk professor som granskar livsmedelsindustrin, har tagit fram grafen utifrån historiska data. Som ni ser korrelerar intaget av socker och mättat fett perfekt. De befolkningar som åt mycket mättat fett, åt också mycket socker. Utifrån detta antog man ändå att det var mättat fett som låg bakom den ökning av hjärt-kärlsjukdom man såg i vissa länder.

Det finns liknande bilder en artikel skriven av Ancel Keys, den amerikanska forskare som hårdast drev tesen att mättat fett skulle vara livsfarligt. År 1971 menade han att det inte alls var socker som orsakade hjärtsjukdom. Men i hans grafer korrelerade intaget av socker i olika länder…

1971-ancel-keys-socker

…i princip lika väl med risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom som intaget av mättat fett.

1971-ancel-keys-mattat-fett

En kritiskt tänkande forskare skulle i detta osäkra läge ha genomfört en studie som jämförde effekten av mättat fett och socker i maten. Men Ancel Keys slog utan tvekan fast att socker var okej och att mättat fett skadade hjärtat.

Sockerindustrin såg en chans att ta marknadsandelar

I artikeln i Jama Interna Medicin beskrivs vilken potential sockerindustrin såg i lågfettkosten. År 1954 höll Henry Hass’s som ledde Sugar Research Foundation ett tal där han säger följande: ”If the carbohydrate industries were to recapture this 20 percent of the calories in the US diet (the difference between the 40 percent which fat has and the 20percent which it ought to have) and if sugar maintained its present share of the carbohydrate market, this change would mean an increase in the per capita consumption of sugar more than a third with a tremendous improvement in general health.”

Någon ”tremendous improvement in general health” blev det dessvärre inte. År 1971 fick vi svenskar det första rådet om att dra ner på mängden mättat fett i maten. Hur mycket socker vi åt spelade mindre roll. Livsmedelsverket satte till och med sin nyckelhålsmärkning på glass. Bara det var lågfettglass, så ansågs det vara nyttigt.

Detta ledde såklart till att sockerindustrin tog stora marknadsandelar. Och idag är vi där vi är.