Sockerdebatten rasade vidare i Nordegren & Epstein i P1

23 oktober, 2014

Epstein o Nordegren

Igår träffade jag Anna-Karin Lindroos från Livsmedelsverket på radion. Det snackades socker hos Nordegren och Epstein. Vid ungefär 10 minuter in i samtalet säger jag att Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning visar att de tycker att socker är nyttigare än fett. En lågfettyoghurt med tillsatt socker får bära nyckelhålet, men en exakt lika kaloririk naturell yoghurt som bara innehåller fett anses onyttig. Här är min jämförelse:

Bild07

Svaret från Livsmedelsverket var: ”Man jämför inte en naturell yoghurt med en sötad yoghurt. Det är två helt olika produktkategorier, därför är den jämförelsen är fel.”

Så då vet vi. När ni i yoghurtdisken ska välja en nyttig yoghurt får ni bara använda nyckelhålet om ni jämför en sötad yoghurt med en sötad yoghurt (samma produktkategori). Ni ska inte använda nyckelhålet för att jämföra en sötad yoghurt med en osötad yoghurt. Då blir det fel. Något för konsumenten att bära med sig. • Åsa

  Okeeej.. Men finns det nyckelhål på feta produktkategorier alls? Vad är det som jämförs i sötade yoghurt-kategorierna? Den med minst socker får nyckelhålet?

  • Ann Fernholm

   Typ så. Finns nyckelhål på de som innehåller endast 0,5 procent fett.

 • Mattias Frenne

  Intressant också i SLV dokument LIVSFS 2005:9 om användning av nyckelhålet är att det finns en livsmedelsgrupp 1 som innefattar mjölk och motsvarande produkter får max innehålla 0.7 g fett / 100 g för att nyckelhålsmärkas. Det finns inga krav på tillsatt socker. Dvs bara om fettet är under 0.7g så kan man ösa på hur mycket socker som helst och ändå märka med nyckelhål (undantaget sötningsmedel). Fet, normalyoughurt ligger faktiskt i samma kategori enligt deras egen tabell. Så det är fel som Anna-Karin Lindroos säger att den feta yoghurten ligger i en annan kategori. Rätta mig om jag har fel…

 • k arvidsson

  Det är väldigt tydligt Livsmedelsverkets dietist har svårt att ta till sig ny forskning som borde leda till omvärdering av kostråd. Tyvärr har verket en överslätande och subjektiv inställning som inte är främjande för bättre hälsa. Jag tror att de täta banden till livsmedelsindustrin lägger en tung hand över verkets möjligheter att ta till sig nya vetenskapliga rön och utifrån dem förändra sitt tänkande och sina råd. Man ligger hela tiden långt efter den utveckling som pågår. Livsmedelsverkets ideer verkar ganska förlegade.

 • Erik 2

  LOL – stor humor, visar väl bara hur förvirrade de är just nu.

 • Leifi

  Nyckelhålets grundbudskap är att socket är ofarligt. Nu törs man inte riktigt stå för det. Man slingrar sig och blir pinsam. Mitt råd blir ett Ulf Lundell citat: Bekänn och bli fri…

 • Lotta

  väldigt konstigt tänkande av programledare: att man kan inte ta fram sockerkaka och vara med familj etc . Varför begränsa sig med bara sockerkaka av vetemjöl om det finns massor av glutenfria mjöl att till. Baka hur mycket ni orkar men bara det inte är med gluten mjöl. Socker kan man ärsetta med bär, honung, dadlar, tamarind, etc etc

 • Gäst

  Bra Ann, jag håller på dig.
  Arfors håller också med http://karlarfors.se/ett-sotare-blod/
  Persson håller också med http://karlarfors.se/varfor-lakarna-inte-forstar/

 • Karin20

  Hahahahahaha! Alltså du är så rolig Ann! Hahaha, jag kan inte sluta skratta. Hur tänkte man här när man anser att de inte kan jämföras? Hihihi

 • Kajsa

  *SLITERMITTHÅRIRENFÖRTVIVLANÖVERDUMHETEN*

 • Bordsmargarin, matfett och matfettsblandningar får innehålla högst 41% fett. Högst en tredjedel av fettet får vara mättat fett.

  Ett intressant citat från SLV:s hemsida: ”Snacks, glass och choklad bidrar också med mättat fett. Det är en av anledningarna till att Livsmedelsverket rekommenderar att barn inte äter för mycket av sådana produkter”

 • Tobias

  Spännande att hon hävdar att nyckelhålsmärkningen redan från start haft sockerbegränsning som ett huvudfokus. Är inte det direkt historieförfalskning?
  Hur som helst hade du väldigt bra ton i diskussionen. Det kommer krävas tålamod att få folk att förstå att det du pratar om inte är ”extremt” eller ”fanatiskt” – jag tror du har det tålamodet.

 • Pelle P.

  Ja söte jesus…

 • MickeB

  Här är originalreglerna för Nyckelhålet och man pratar om låg sockerhalt, men läser man i tabellen finns socker bara nämnt angående frukostflingor där de ska begränsas till max 13%. Så det var helt fritt att ösa ner socker i lättyoughurten, det fanns ingen gräns för socker i Nyckelhålsmärkningen angående mjölkprodukter fram till 2005-2006 då det infördes begränsningar.

  http://natlikan-production-38587323.s3.amazonaws.com/public/themis/se/slvfs/1989/2/sv/se_slvfs_1989_2_sv.pdf

  Märkligt att Livsmedelsverket är så historielösa i sina uttalanden.

  • MickeB

   Att påstå att man haft en begränsning av sockret som huvudfokus är väl på gränsen till en lögn (om man uttrycker det snällt)

 • Per Sundström

  Ska bli intressant att se hur eller vem som SLV skickar till nästa debatt med Ann. Här skickar man en av deras bästa (?) i form av Lindroos för att bemöta Ann. Lindroos är ju chanslös och ger ett dåligt intryck av SLV – eller är det den rätta bilden av SLV, en tjänsteman som försvarar felaktigheter? Men det är uppenbart att SLV är på defensiven och ska försvara en gammal doktrin som börjar vittra. Det är också uppenbart att dem inte kan erkänna att nyckelhålet leder svenska folket fel sett till ny uppdaterad vetenskap och vedertagna metoder. Riktigt bra jobbat Ann – SLV avslöjar sig själv. Tyvärr krävs det nog att flera generationer tjänste-män (-kvinnor) byts ut innan SLV vågar erkänna misstaget med låg-fett-doktrinen eller så krävs att man ombildar myndigheten för att snabbare möjliggöra ny-tänk.

 • Per Sundström

  Platt fall för SLV:s GD i Mersmak nr 10, 2014
  Läste Coop:s Mersmak nr 10 2014 (okt). Där säger SLV:s GD Stig Orustfjord att tre saker i maten ska vi vara försiktiga med: alkoholen, sockret och saltet. Det står faktiskt ”i maten”. Det borde kanske stå ”till och i maten” (alkoholen kokar ju bort).
  Stig förminskar
  Sedan säger Stig bland annat: ”Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt. Nu har det kommit LCHF-förespråkare som hävdar annat, men bara för att det dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant.”
  Oj, här försöker Stig medvetet förminska sina motståndare – att förespråka LCHF, dvs fett istf kolhydrater/socker, är alltså samma sak som att säga att ”jorden är platt”. Det Stig glömmer från historien var ju att de som hade makten under medeltiden, framförallt kungen/drottningen, adeln och kyrkan, stödde teorin om att jorden var centrum i universum (geocentrisk syn), medan man på 1500-talet började hävda att solen var centrum (heliocentrisk syn). Myten om att de ledande som kyrkan hävdade att jorden var platt under förhistorisk- och medeltid kom från 1800-talets debatt mellan forskare och kyrkan, där forskarna som stödde darwinismen ville få kyrkan (och folk förr) att verkar dummare (än de var).
  SLV:s GD Stig Orustfjord vill alltså få sina motståndare (och vanligt folk) verka dummare än de är dels genom att generellt hänvisa till äldre fett-forskning, dels till myten om kyrkans/maktens tro på ”en platt jord” under medeltiden. Stig hade verkat mer trovärdig om han dels undvek att ”förminska”, dels undvek att hänvisa till en myt som mest troligt inte stämmer. Nu blir det bara förvirrat och platt av GD:n – som myten om en platt jord.

  • Ann Fernholm

   Diskussionen kring mättat fett är inget som enbart LCHF rörelsen driver. Allt fler framstående forskare ställer sig bakom det. Inte mindre än tre forskningsgenomgångar har under senare tid misslyckats i att hitta en koppling mellan mättat fett och hjärtsjukdom.

   • Per Sundström

    Precis Ann – ska man vara trovärdig gäller det att inte envist och ensidigt hävda en linje. Ska man skapa förtroende får man blotta sig lite. Det hade varit en början om SLV sade ”Ja, vi har historiskt varit för ensidiga med att jaga fettet och då särskilt det fleromättade. Men vi ska göra allt för att ta med de senaste forskningsrönen vad gäller fett och socker i framtida kostråd och försöka bidra till att fokus sätts på socker och kolhydrater istället för fett”.
    Sedan hade det som Coop-medlem (är även Ica-kund) kul om du fått kanske berätta om din senaste bok i någon kommande Mersmak… Det hade varit spännande att se om de vågar.

 • Per Sundström

  Mättade fettet ska det vara. Mättade har SLV jagat