Sockerpropaganda – läs läkarens vassa brev till Nordic Sugar

13 juni, 2016

sockerpropagandaVissa dagar börjar bättre än andra. Denna morgon fick jag ett mejl från Olivia Marsh Landén, som är underläkare på Kungshälsan vårdcentral i Huskvarna. I förra veckan låg en tidning från sockertillverkaren Nordic Sugar på vårdcentralens bord. Olivia Marsh Landén tyckte att den gav en något vinklad bild av socker och mejlade bolaget. Helt underbart. Läs!

Kära Nordic Sugar!

Tack för tidskriften Perspektiv (nr 1, maj 2016) som låg på vårdcentralens bord i morse! Den kom precis i rätt tid och vi blev alla väldigt glada. Det är nämligen så att vi börjar få lite ont om diabetiker nu på sista tiden. Allt fler äter lågkolhydratkost och utesluter socker, och behöver alltså inte komma till oss längre. Dessutom konsumerar de färre och färre läkemedel! Vi lider just nu av en allvarlig brist på patienter. Helst vill vi ha så många överviktiga patienter som möjligt, gärna också med fettlever, hjärtkärlsjukdom, högt blodtryck, buksmärta (IBS), polycystiska ovarier och såklart diabetes. Endast på detta sätt kan vi säkra vårdcentralens framtid. Som ni säkert vet är vårdcentralen helt beroende av patienter och besök för att få ersättning och i slutänden lön, och vi drog alla en lättnadens suck när er tidskrift landade på vårt bord. Äntligen har vi fakta i händerna som vi kan använda för att få mer patienter! I dagens rådande läge är ert välformulerade tvivel på en övre gräns för tillsatt socker precis vad vi behöver.

Särskilt glada blev vi över era skarpa analyser av forskningen på socker. Citat: ”socker höjer smakerna och kan till och med öka konsumtion av livsmedel som annars inte skulle väljas.” Det är ju ett strålande argument! Vi ska genast börja ge våra patienter rådet att börja sockra broccolin, doppa blomkålen i sirap och ringla smält mjölkchoklad över ärtorna. Speciellt till barn. Hur skulle de annars få i sig de livsviktiga grönsakerna? Ett utmärkt förslag från er sida.

Citat igen: ”Vissa kulturellt viktiga livsmedel innehåller rikliga mängder socker, något som belyser tillsatta sockerarters viktiga roll i kosten.” Vi hade inte kunnat säga det bättre själva! Vårt gedigna kulturarv i form av Kexchoklad, mjölkchoklad och, framför allt, det svenska smågodiset, är en kulinarisk tradition som det är viktigt att vi bevarar och för vidare till våra barn. Vad skulle vi annars fylla påskäggen med? Eller ge till våra barn som knackar dörr med ”bus eller godis” på Halloween? Vad vore julen utan Aladdinasken? Det är viktigt att vi bevarar våra traditioner och maten som hör därtill. Och, återigen, fler besök på vårdcentralen ger oss arbete och lön i slutet på månaden. Det är inte ofta man har möjlighet att slå så många feta flugor i en smäll!

På tal om feta flugor. Vi förstår att ni endast har vårt bästa för ögonen när ni skickar ut propaganda till oss läkare och sjuksköterskor. Det är ju trots allt sockret som är den allra största anledningen till att folk blir sjuka och överviktiga och måste – just det – besöka vårdcentralen. Under tiden hoppas vi att ni sover gott i visshet om att ni drar ert strå till en fetare och sjukare värld som vi på vårdcentralen måste ta hand om. Bra jobbat!

// Hälsningar från läkare och sjuksköterskor på Kungshälsans vårdcentral, Huskvarna

Kommentar

Så skönt formulerat! En pdf av sockertidningen finns här: Perspektiv – tidskrift om socker och näring. Jag älskar Nordic Sugars undertitel: ”om socker och näring.” Som om det fanns något samband mellan de två. Nordic Sugar kärnverksamhet är att ta bort all näring från sockerbetan och framställa sockerkalorierna i sin absolut renaste form. Den som äter socker får per definition i sig mindre näring. ”Om socker eller näring” hade varit en mer rättvisande titel.

I tidningen skriver Mikael Fogelholm, professor i folkhälsonutrition vid Helsingfors universitet, en artikel som går ut på att försvara den nordiska konsumtionen av socker. Både WHO och Storbritannien vill sänka mängden konsumerat socker till maximalt 5 procent av alla kalorier, vilket Fogelholm uppenbarligen tycker är att gå för långt.

Jag skulle kunna ägna mycket tid åt att nagelfara hans artikel. Men jag tänker att det räcker med att konstatera att Mikael Fogelholm även tagit uppdrag från den industrifinansierade organisationen ILSI Europe, där han tillsammans med bland annat en representanter för Coca-cola och Südzucker/BENEO Group (som producerar några miljoner ton socker varje år) ska utreda vilka markörer som bäst kan användas för att mäta risken för diabetes. Han är också med i en studie kring barnfetma som finansieras av Coca-cola.

Det ska bli spännande att se om Kungshälsans vårdcentral får svar från Nordic Sugar. • Anna-Lena Persson

  Alltså att läsa det här är som bomull för kroppen min. Känner hur gladhetshormoner sprids och ”håll-käften”-svaret var på sin plats. Sånt här måste spridas till alla ovetandes. Heja heja Olivia Marsh Landen!

 • Oj, har Briterna förstått det här också nu? Det var väl bara 20 år sedan Norska socialstyrelsen publicerade sina forskningsresultat, nämligen att socker och speciellt läskedrycker är främsta orsaken till västvärldens största folkhälsoproblem.

  • Lars Sundström

   Var hittar man en sådan rapport? Och finns den spridd till deras svenska kollegor?

 • bengt

  socker är inte farligt på nått sätt socker behövs ju som bränsle till kroppen…men man behöver ju inte vräka i sej för mkt…det farliga är ju alla tillsatser i maten och alla mediciner som folk stoppar i sej.. 😉 + att dagens mat är ju dålig och har knappt några vitaminer.. 😛

  • AnnFernholm

   Jo, socker är sannolikt visst farligt i höga doser. Här måste vi lära oss skilja på socker och socker. Glukos är bra bränsle för kroppen, medan sockerarten fruktos är ett rent uselt bränsle. Den går till levern. Forskning på både djur och människor visar att fruktos drar igång en fettbildning i levern som rubbar blodfetterna och i längden verkar kunna orsaka fettlever. Stärkelse (som finns i potatis och ris) består endast av glukos. Sackaros – det vita sockret – består av både glukos och fruktos.

 • Frida D

  HAHAHA! Love it

 • Björn Hellström

  Socker är ingen svensk tradition. Den förstörde i själva verket våra gamla traditioner och ersatte alla gamla varierade smaker när den kom till Sverige. Precis som potatisen som inte är naturlig i vårt del av världen. På medeltidsrestaurangen Ajfur i stockholm serverades olika rotsaker till maten. SÅ var våra traditioner.

 • Lars

  Just det, helt underbart skrivet 🙂

  Och visst blir man glad när läkare står upp för LCHF på detta sätt. Hade fler vågat göra det hade mycket redan varit vunnet.

 • Helt underbart välgörande brev från läkaren O M L. Man jublar åt den utsökta ironin och den extra kängan till systemet för finansiering av primärvården!

  Tack för att Du publicerade det. Har inte känt mig så glad och upplyft på länge…

 • Tobias Lennartsson

  Underbart! Ger hopp om vården!

 • ”Vi förstår att ni endast har vårt bästa för ögonen när ni skickar ut
  propaganda till oss läkare och sjuksköterskor. Det är ju trots allt
  sockret som är den allra största anledningen till att folk blir sjuka
  och överviktiga och måste – just det – besöka vårdcentralen. Under tiden
  hoppas vi att ni sover gott i visshet om att ni drar ert strå till en
  fetare och sjukare värld som vi på vårdcentralen måste ta hand om. Bra
  jobbat!”

  Träffande formulerat, verkligen…


  ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !”
  – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

  ”GÅR DET ATT ÄTA SIG FRISK OCH LAGOM VIKTIG – ELLER ?”

  Mitt svar på det är Ja (det är inget aprilskämt) – ifall Wi sorgfälligt undviker Livsmedelsverkets = Livsfarligt Verkets kostråd – som ju innefattar ca 60 % av socker och kolhydrater i kosten. Socker och fruktos är de värsta kolhydraterna/Socker i alla dess former är ett beroendeframkallande Gift !

  Mindre än 20 % är mer än nog.

 • Anna Ekman

  Kristna bankrån. Orden går att kombinera, men de betyder ingenting! Citat Sven Reichman.
  Liksom orden socker och näring?

 • Nisse Hult

  Hej Ann

  Olivia Marsh Landens klockrena brev till Nordic Sugar
  måste aspirera på utmärkelsen Årets Brev eller nått i den stilen.
  Både modigt, fyndigt och rätt i tid skrivet.
  Belyser samtidigt det ironiska och det sjuka med att det behövs sjuka
  för att saker skall fungera för hur skulle de gå om folket blir friskare.
  Heja Olivia
  Du förgyllde min morgon med detta brev

 • Pingback: Brev om socker, från läkaren Olivia Marsh Landén | Jin Shin Jyutsu Sverige()