Lita aldrig på en solkräm

13 juni, 2014

solkrämInnan jag skrev Ett sötare blodgranskade jag vetenskapen bakom solkrämer. Tidningen Fokus publicerade bland annat en text: Solkrämerna ger falsk trygghet. I korhet går det ut på att det aldrig är någon som har visat att solkrämer skyddar mot den dödliga cancerformen malignt melanom. Du ska absolut inte lita på solkrämer. Nu kommer en studie som stöder detta. BBC skriver om den idag: Sunscreen ‘not complete protection’.

Se till att vistas lagom länge i solen. Då tillverkar kroppen D-vitamin. Behöver du tillbringa en lång tid i solen – skydda dig med tunna kläder och en keps. Personligen använder jag endast solkräm om jag ska åka skidor i strålande sol. En keps flyger av i fartvinden. • Bitte Kempe Björkman

  Jag bor på Mallorca, är rödlätt och ljushyad. Använder kokosolja till kroppen, till dekolletage och ansikte använder jag dock spf (utan parabener). Det funkar utmärkt!

  • AnnFernholm

   Om något ska skydda mot solens strålar, måste det per definition ge ett vitt lager på huden. Endast då kan UVA-strålarna stoppas.

   • Bitte Kempe Björkman

    Ja, så värst vitt blir det inte av kokosoljan… Men huvudsaken är att jag inte bränner mig.

    PS! Ber om ursäkt för bilden – fattar inte vad som hänt?!

 • Elin

  Men skyddar inte solkräm så man inte bränner sig? Om man vill sola..

  • AnnFernholm

   Visserligen, men det skyddar inte mot osynliga skador i ditt DNA. En del forskare menar att just detta är farlig med solkrämer. Det är bättre att du förstår när du varit för länge i solen. En del bränner sig ju också och smetar sedan in sig med solkräm för att kunna fortsätta vara i solen. Det är riktigt dumt.

 • Ulla

  Tror samma som Ann, solkrämer skyddar inte mot malignt melanom, knappast andra hudcancrar heller.
  Hudcancer byggs dessutom upp över tid, så om man bränt sig tillräckligt som yngre, så kan skadan redan vara skedd, oberoende av solkrämer.
  KLÄDER som skyddar mot direkt strålning och/eller skugga är bäst, men man borde använda dem från tidigaste ålder.
  Viktigt att komma ihåg; vi är olika i vår pigmentering. Den som har hudtyp 1-2 ( svårt bli brun, ofta röd) måste akta sig för solens strålar hela livet. Hudtyper 3-4 klarar sig bättre, de har mera pigment, för att inte tala om mörkhyade, svarta, som aldrig? drabbas av hudcancer.

 • vissa har faktiskt inget val

  Jag använder inte solkräm för att slippa cancer, utan för att slippa bränna mig sönder och samman på sommaren. Alternativet är liksom att stanna inne hela sommaren – not gonna happen!

 • Pingo

  Efter en hel del funderingar så har jag skaffat mig en Boonie hat snarlik http://www.freeride.se/forum/thread.php?t=94342 som ger ett bra skydd mot solen. Damerna kan säkert finna hattar med bredare brätte. De skyddar i alla fall viktiga delar av ansiktet så det inte bränns sönder. Idag då jag var och handlade så kom en 8-årig grabb fram till mig och sa att du har en cool hatt. Han hade själv en keps med en verkligt rejäl skärm så jag kunde säga till honom att din är också riktigt cool.

 • AnnFernholm

  Det finns en studie som visar att använding av solkräm för att kunna stanna längre tid i solen är kopplat till en nio gånger högre risk för malignt melanom.

  Mycket bättre om du tar det lugnt i början av sommaren, tills din kropp tål sol. det finns inga samband mellan att bli brun och få malignt melanom. Bönder löper exempelvis lägre risk att få malignt melanom. Forskare tror att det beror på att de är konstant bruna, från tidig vår till sen höst.

 • Pingback: Solskyddskräm eller ej?()

 • Pingback: Kräma på, solstollar! | Happy Habits()

 • lelle

  Vägra säga som det är, det är kemikalierna i solkrämerna som skapar grunder för abnormala cellstrukturer genom att skapa obalans.

 • KA

  har sedan barnsben haft soleksem, röda kliande utslag, provat alla möjliga märken på krämer och olika SF, nu senaste åren SF 30 och 50 + kläder och mycket tid under parasollet för att blocka solen men bara lite variation I eksemet upp eller ned, aldrig noll eksem, var nyss på Cypern och tänkte efter att ha läst Ann Fernholms texter att jag kanske helt skulle ta bort solkrämerna och inte ändra kost, d-vitamin samt solbeteende….. hemma nu efter 1 vecka med sol och bad på Cypern och för första gången I mitt liv hade jag inte soleksem…jag har nog kem-eksem, bättre sent än aldrig