Sponsorpengar från Coca-Cola och Pepsi – nya avslöjanden

11 oktober, 2016

Man baxnar. Nyligen publicerade forskare en artikel där de kartlagt korrespondens mellan amerikanska Sugar Association och forskare vid Harvard. Harvardforskarna fick år 1967 fick en rundlig summa pengar för att skriva en översiktsartikel som skönmålade sockret och samtidigt varnade för mättat fett.

Nu har forskare vid Boston University granskat hälsofrämjande organisationer som tagit emot sponsorpengar från Coca-Cola och Pepsi. New York Times skriver om studien: Coke and Pepsi Give Millions to Public Health, Then Lobby Against It

(Från och med nu läser du vidare på egen risk. Blodtrycket kommer rusa i höjden).

Dietister tog emot över 800 000 dollar från Coke

En ideell organisation som har fått pengar är Save the Children. För att rädda barn från fetma gav de i många delstater sitt stöd till kampanjer för skatt på läsk. Men år 2010 vände organisationen i frågan. Det råkade sammanfalla med att den fick 5 miljoner dollar från Pepsi och även sökte anslag från Coke.

När New Yorks bormästare Michael Bloomberg försökte införa ett förbud av försäljning av extremt stora läskedrycker, skrev Academy of Nutrition and Dietetics (världens största organisation för verksamma dietister och nutritionister) ett inlägg som argumenterade mot detta. Samma år tog organisationen emot 525 000 dollar från Coke. Året efter fick de 350 000 dollar.

När en läskskatt var på förslag i Philadelphia år 2010, lovade läskindustrin donera 10 miljoner dollar till Children’s Hospital of Philadelphia om förslaget röstades ner. Så blev det och sjukhuset fick sina pengar (men i somras röstades ändå en sockerskatt igenom).

Om du läser artikeln i New York Times ser du att listan kan göras ännu längre. Det som fick mig att sätta morgonteet i halsen var att självaste National Institute for Health – USA:s folkhälsomyndighet – tagit emot 2 miljoner dollar från Coke. Man kan inte låta bli att undra – är det inte sådant som kallas för korruption? Graden av korruption i ett land har ett starkt samband med befolkningens hälsa. Ju mer korruption, desto sämre mår befolkningen. • Kajsa

  Därför är ditt jobb så oerhört viktigt! Jag sprider all din information så mycket jag kan!

  • AnnFernholm

   Tack 🙂

 • Maria Jallow

  Man mår lätt illa av detta och i nästa sväng läser jag följande artikel och blir ännu mer illamående. Jag försökte hitta vilka ekonomiska intressen som ligger bakom föreningen men stoppade när jag när jag kom till National Health Institute. När ska man förstår att fetma inte en sjukdom utan en symptom? Hur kan INTE överläkare, forskare och specialister inse det? Är det bara pengarna som styr – överallt? http://www.svd.se/varden-kan-inte-pa-egen-hand-minska-fetma/om/debatt

 • Ralf

  Artikeln i SVD visar hur Läkemedelsindustrin har korrumperat även den svenska sjukvården! Artikeln har flera allvarliga fel som är till för att läkemedelsindustrin skall tjäna ännu fler blodspengar! Ann, var på din vakt så att inte Kostfonden infiltreras eller förstörs.

 • Kjell Jansson

  Vidrigt. Livsmedelsverkets panel för kostrådgivning befolkas av representanter från livsmedelsindustrin, vad tycker vi om det? Faktum är att det finns ingen myndighet som tillvaratar konsumentens intresse. Ansvarat för vår egen hälsa ligger på oss allena genom att ta till oss, söka och kritisk granska det vi stoppar i oss. Orkar man inte så är basic att undvika socker, vetemjö, potatis, köpa ekologiskt och aldrig prefabricerade produkter. Krasst så är 80% av produkterna i livsmedelsbutiker undermåliga avseende hälsosamt kostintag.

 • AnnFernholm

  Skulle önska att det fanns mer tid i livet 🙂