Stöd forskning på magproblem – hjälp barn till ett friskare liv

10 maj, 2015

Magproblem är en av de absolut vanligaste orsakerna till varför barn går till läkaren. En del har ont varje dag; en del kommer efter i skolan; en del mår sämre psykiskt. Många får hjälp, men för den stora grupp som får diagnosen IBS – irritabel tarm – finns ingen etablerad effektiv behandling.

Det är inte bara barn som drabbas, utan även vuxna. Över en tiondel av Sveriges befolkning har IBS. Många säger inget om sina problem. Vi pratar ogärna om gasiga, förstoppade eller rinnande magar. Samtidigt påverkar smärtan vardagen ordentligt.

För att hjälpa alla dessa hundratusentals människor satsar Kostfonden nu på en utvärdering av kolhydraters effekt på IBS. En kost kallad FODMAP – där man utesluter vissa fibrer och sockerarter ur kosten – har visat effekt i studier. Många personer som lägger om till en strikt lågkolhydratkost eller en paleolitisk kost vittnar också om att de blir hjälpta. Men hur generell är den effekten? Vilken form av behandling är effektivast?

Hjälp Kostfonden att svara på dessa frågor. Blir du månadsgivare via autogiro denna vecka (senast i morgon) har du chans att vinna boken Det sötaste vi har. Men viktigast av allt: du har chans att bli en av dem som stolt kan säga att du har hjälpt tusentals människor till ett friskare liv.

Bli månadsgivare med BankID: via denna länk.

Bli månadsgivare via en blankett som du skickar till Kostfonden: via denna länk.

Kostfonden har 90-konto och granskas varje år av Svensk Insamlingskontroll. • Natalie Wiberg

  Hej!

  Jag och mina kursare producerar just nu en tidning som ska rikta sig mot gymnasieungdomar. Jag ska bidra med ett kapitel som ska handla om ”de bortglömda målen.” Jag vet av egen erfarenhet att många skippar frukost och äter mellanmål som inte är bra för kroppen, som sockrig youghurt eller vitt bröd (gäller såklart för frukost också).

  Jag skulle vilja ha några recept på nyttiga och enkla fukostar och mellanmål.

  Några frågor till dig som expert också:

  Varför det är så viktigt att äta bra frukost och mellanmål?
  Vad brukar du äta till frukost?
  Vad brukar du äta till mellanmål?
  Vad har du för tips eller motivation till de som inte äter frukost?

  Jag skulle helst vilja göra en telefonintervju med dig där jag kommer ställa dessa frågor och eventuellt några till. Men om du inte har tid så blir jag glad om du svarar på detta mejl i alla fall!

  Med vänlig hälsning,

  Natalie Wiberg
  Journaliststudent
  Södertörns Högskola
  nataliewiberg.93@gmail.com

 • Åsa

  Det här drog igång en riktigt livlig diskussion på kostdoktorns sajt.
  http://www.kostdoktorn.se/ger-kolhydrater-magproblem-dags-ta-reda-pa-fakta#comments

  • AnnFernholm

   Kostfonden kommer dela ut pengar till forskare som föreslår studier. Ingen i styrelsen kommer att kunna styra över den forskningen. Alla kunna personer i det vetenskapliga rådet är tillsatta för att se till att forskningen blir högkvalitativ.

 • Lovis

  Åh, vad glad jag är för denna nyhet! Jag ska definitivt sponsra kostfonden!

  Jag har peppar peppar lyckats vända min hälsa rätt nu, vad det verkar, efter att ha kämpat med mb crohns i snart tio år. Jag tror att du anar vad jag gjort för att må bra 🙂

  • AnnFernholm

   🙂 Jag blir lika varm om hjärtat varje gång jag hör om någon som mår bättre. Tack för att du stödjer Kostfonden!