Stöd riksdagsmotion om märkning av mängden tillsatt socker i mat

12 januari, 2016

Märk alla livsmedel med mängden tillsatt socker – det är förslaget i en motion som riksdagsledamöterna Stefan Nilsson (MP) och Niclas Malmberg (MP) har lämnat till riksdagen: Motion till riksdagen 2015/16:1601. Under våren kommer riksdagen att ta beslut i frågan. Dela och sprid detta inlägg för att ge ditt stöd.

Stefan Nilsson och Niclas Malmberg motiverar sin motion med att människor har rätt att kunna ta informerade beslut i affären. Livsmedelsverket rekommenderar idag att maximalt 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker, men för den enskilde konsumenten är det i dagsläget omöjligt att veta hur mycket tillsatt socker ett livsmedel innehåller. Mat märks endast med mängden ”sockerarter,” som även inkluderar socker som finns naturligt i frukt, grönsaker eller mjölk. När du exempelvis köper ketchup kan du inte avgöra hur mycket av sockret som kommer från tomaterna och hur mycket som är näringsfritt tillsatt socker.

Proposed_Standard_NFL_2.13.14Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har utarbetat ett förslag där mängden tillsatt socker ska anges på de livsmedel som säljs i USA. På bilden är bredvid ser du hur FDA vill utforma den framtida märkningen.

Jag tycker absolut att något liknande borde införas i Sverige och ställer mig bakom denna motion. Det gör även Andreas Eenfeldt som driver kostdoktorn.se och Lina Nertby Aurell och Mia Clase som driver bloggen foodpharmacy.se.

Vill du också att livsmedel ska märkas med mängden tillsatt socker? Hjälp i så fall till att skapa en opinion för motionen. Gilla, dela och sprid detta inlägg på Facebook. Kommentera gärna med ditt namn och skriv varför du vill att mängden tillsatt socker ska anges på alla livsmedel! • Kareng

  Det skulle vara väldigt bra att kunna utläsa det av innehållsförteckningen. Bara inte producenterna hittar andra saker att söta med som de inte behöver redovisa. Är det inte intressant att se tillsatt sötningsmedel totalt? Fruktkoncentrat, hfcs och allt annat du skrivit om.

 • Pingback: Redovisa sockret! – Green habits()

 • Pingback: Stöd riksdagsmotion om märkning av mängden tillsatt socker i mat — Naturlig Mat i Skolan()

 • Gäst

  Nu äntligen har Systembolaget uppgift om sockerhalt i vin, på hylletiketten. Där står numer t ex socker <3 g/L. Nu är det lätt att se vad man ska välja.

  Sådan information har man inte kunnat få utan att själv kolla på Systembolagets hemsida på Internet alternativt att be personalen, som tjänstvilligt sökt uppgiften på butikens dator.

  Jag har flera gånger tagit upp med personalen att sockeruppgiften borde stå på hyllkanten och jag har också mejlat huvudkontoret och bett om detsamma, men fått svaret att det inte får plats på hylletiketten.

  Men, nu finns uppgiften på hylletiketten i alla fall, och på liknande sätt kunde kanske dagligvaruhandeln göra!

 • Susanna

  Börja märka livsmedel och gör det enkelt för föräldrar och barn att se sockermängden. Varför? För att det är vårt vuxna ansvar att ta hand om våra barn o ungdomars hälsa, socker har inget i deras kroppar att göra, givetvis också för att de är värda det ? Viljan finns hos många men det är lätt att gå bort sig när det gäller att läsa och förstå innehållsförteckningar.

  Susanna Almström/projektledare En sockersmart skola och En sockersmart generation

 • Linus Lindvall

  Naturligtvis ska jag kunna se hur mycket skitsocker de stoppar i maten!

 • Caroline Lindström

  Självklart ska mängden tillsatt socker märkas på alla livsmedel det berör.
  Ännu lätare för mig att välja bort skräpet ?

 • Pingback: Även nyckelhålsmärkt mat kan vara en sockerbomb | Ett sötare blod()

 • Pingback: JA till märkning av mängden tillsatt socker i mat - Ekoista()

 • Ekoista

  Jag ställer mig också bakom detta, det är så viktigt! Här skriver jag mer om min syn på det: http://ekoista.se/ja-till-markning-av-mangden-tillsatt-socker-i-mat/

  • AnnFernholm

   Härligt! Vad bra.

 • TobbZ

  Idag (”nytt” sedan ett år tillbaka) måste alla varor deklareras med:
  Kolhydrat (t.ex. 20 gram/ 100 gram)
  varav sockerarter (t.ex. 5 gram/ 100 gram)

  Mängden fiber, polyoler och andra kolhydratkällor är frivilligt att märka ut.

  För egen del förstår jag inte skillnaden mellan om glukos-, fruktos- eller andra sockermolekyler kommer från ett äpple, honung eller rent socker.
  Det är väl totala mängden socker man ska försöka hålla nere? Dvs dagens märkning räcker (som de allra flesta tyvärr aldrig läser…).

  Eller blir molekylen farligare för den kommer från t.ex. rent socker?

  Sen kan jag bara hålla med om att detta måste beslutas på EU- nivå. Om svenska producenter måste följa dessa regler men inte de importerade varorna så blir det väldigt fel!

  Dessutom tror jag det blir det ännu färre som orkar läsa näringsvärdena om det blir FÖR mycket information som måste skrivas med.

  Totalt sett ett helt onödigt förslag enligt mig!

  • AnnFernholm

   Ja, det blir faktiskt värre av rent socker. Då har du renat bort alla näringsämnen. Aldrig tidigare har mänskligheten kunnat äta bara kalorier, helt fritt från vitaminer och antioxidanter. Det spelar jättestor roll om sockret är det som förekommer naturligt i en tomat, eller det som har raffinerats fram. Personligen kan jag tänka att vi skulle kunna strunta i annan information istället. Till exempel hur mycket som är mättat fett. Det är viktigare att veta mängden tillsatt socker.

   • TobbZ

    Fast i detta resonemang är det ju inte sockret som är boven utan bristen på näringsämnen. Då borde man väl deklarera alla näringsämnen så blir det ännu enklare att jämföra olika produkter?

    En produkt med lite mer socker kanske trots allt innehåller mer näringsämnen än en likvärdig med mindre socker (pga av bättre eller fler råvaror).

    Och om vi tar tomaten som du nämner; var går gränsen för tomat (= mycket näringsämnen) och socker (inga näringsämnen) för nedanstående:
    – färskt tomat
    – krossade tomater (värmebehandlade)
    – tomatpure
    – ännu mera processad tomat
    – socker utvunnet ur tomat

    Näringsämnena försvinner ju längre ner vi kommer men var går gränsen för om sockret tomaten tillför ska skrivas som ”tillsatt socker”?

 • Pingback: Märkning som varnar för socker påverkar föräldrars val | Ett sötare blod()

 • Maria

  Självklart vill jag det. Idag orkar jag knappt läsa innehållsförteckningen eftersom den är svårtydd och med liten text. En teskedssymbol eller liknande som tydligt och lättöverskådligt anger mängden tillsatt socker i en produkt skulle verkligen underlätta för min vardag då jag är den som handlar mat till familjen och gör de minst 3 ggr per vecka. Orken finns ju inte alltid att stå och lusläsa varenda förpackning. Att äta socker är ju frivilligt så därför bör ju folk få tillräcklig info för att kunna göra valet att äta socker – eller inte….

 • Åsa

  Hoppas att vi kommer att se hur mycket energiprocent tillsatt socker de är med den nya förslaget, skulle även vilja att om något är sötat med fruktjuice så skulle de också ingå/framgå, samt all annan sötning som går under andra namn än socker.

 • Pingback: 300000 fall av diabetes kan undvikas med mindre sockersötade drycker()

 • Göran Nordström

  Bra. Sen vill vi ha lag om att det sitter stora tydliga etiketter där d står ” Från giftbesprutade/konstgödslade odlingar ” på allt som är det el också dela upp alla butiker i 2 avd med separata dörrar för giftbesprutat respk ekologiskt