Studie på möss: socker driver bröstcancer

3 januari, 2016

Socker driver bröstcancer – i alla fall hos möss. Forskare vid MD Anderson Cancer Center i USA har låtit möss äta samma mängd socker som många i västvärlden dagligen får i sig. Det orsakade en högre risk för bröstcancer, dessutom fick mössen oftare metastaser i lungorna. 

Här är pressmeddelandet från MD Anderson Cancer Center: Sugar in Western diets increases risk for breast cancer tumors and metastasis | MD Anderson Cancer CenterI studien jämförde forskarna en sockerrik kost med en kost som istället innehöll stärkelse.* Den sockerrika kosten var mer cancerdrivande: fler möss fick cancer, tumörerna blev större och spred sig oftare till lungorna.

Möss är inte människor

Nu är det viktigt att betona att möss inte är människor. Till exempel påverkar inte sockermängden mössens vikt, vilket socker tydligt gör hos människor. Men studien är ännu ett tecken på att sambandet mellan socker och cancer borde undersökas mycket noggrannare hos människor. Antalet fall av bröstcancer har ökat ordentligt de senaste åren och rådet att vi ska dra ner på fettet och hellre äta socker kan vara en delförklaring.

Brittiska The Telegraph skriver om studien: Sugar found in ketchup and Coke linked to breast cancer.

*Läs mer om skillnaden mellan socker och stärkelse i Det sötaste vi harDet vita sockret består av sockerarterna fruktos och glukos, medan stärkelse endast består av glukos. Sannolikt är fruktos i stora doser skadligt för kroppen.  • Lena i Umeå

    Tack för din insats på TV igår kväll. Bra att du betonade hälsa framför vikt, och att du hänvisade till forskning och framhöll sockrets farlighet. Inte lätt att nå ut med ett budskap när man har 30 sekunder på sig.

    Övriga körde ju mantrat ät mindre och spring mer, samt att man kan äta allt men inte alltid. Då frälser man bara de redan frälsta, men de som kämpar för att lägga om livsstil fick inga bra råd som jag ser det.

    Att äta mer fett (som ersättning för minskat intag av kolhydrater) hjälper som jag upplevt att ha ett stabilt blodsocker och därmed minskar sug och humörsvängningar vilket gör att det blir enklare att följa LCHF-kosthållningen.