SVT debatt 22.00 i kväll – om barn och socker

16 oktober, 2014

Snart går tåget till Göteborg. SVT debatt kommer att handla om barn och socker i kväll. Livsmedelsföretagen är där och ska försvara barnens rätt till sötsaker. Slå på SVT1 kl. 22.00. • Lars Henrik

  Heja Ann!

 • Lotte

  Lycka till! Platta till sockerförespråkarna riktigt ordentligt!
  Om någon klarar det så är det du!!!

 • Johanna

  Det kommer att bli så bra!!! Lycka till!

 • Thomas Jansson

  På dom bara! 🙂

 • Frida D

  Kick ass!!

 • Walter Levy

  Jättebra med mer uppmärksamhet om detta. De kommer försöka framställa Dig som ”extrem”. Klarar Du bara att vara Dig själv så blir det bra. Lycka till!

 • Mrtn

  Lyssna inte på de andra under debatten, detta är ett forum för propaganda. När du ska tala så gå inte i svaromål, pressa in ett mantra mot socker HELA TIDEN. Starta en egen tråd, säg ”forskningen pekar på att …”, enligt ”sbu’s sammanställning av resultat …”. Det är lönlöst att säga att ”nähä, det är inte alls alla former av socker i statistiken” för då tycker programledarn att man är tråkig (?) och skickar miken vidare.

  Eller nåt….
  Lycka till!

  • Ann Fernholm

   Tack för tips – ska tänka på det!!!

 • Björn

  Tacka Rytter för den fina exponeringen hon ger dig 🙂
  Vore ju smutt om du hinner nämna kostfonden lite så där i förbifarten. Kör hårt!

 • Thomas H

  Instämmer med alla föregående inlägg(7 första, inte läst ev. andra)!!! Heja Ann och lycka till!

 • David Lundqvist

  Du är grym! Sockerbolagen kommer gråta sig till sömns ikväll..

 • Ann Fernholm

  Förstår ni hur detta värmer? Tack alla ni!!!

 • AnnH

  Fantastiskt bra 🙂 men hur kommer det sig att det inte står i någon tv-tablå, debatts egen sida eller på text-tv…

  • Ann Fernholm

   Det är tre olika debatter. Denna blir nog den kortaste…

 • Jag håller förstås på dig, men är övertygad om att du kommer att platta till dem alla.

 • Gunnel

  Lycka till! Du kommer att övertyga!

 • evha

  Debatt som program är ett skitprogram MEN å andra sidan – att synas är att höras! Så heja Ann, du är bäst med din saklighet o kunskap! Och bli inte ledsen när de försöker förringa o trycka ner dig med härskartekniker.. det är du säkert van vid och kan skaka av dig. Stor kram!

 • Mikael

  Debatt är ett tråkigt format med för många ämnen. Synd att du blev avbruten så ofta. Tycker ändå att budskapet gick fram ganska bra. Vågar man hoppas på ett längre tv-reportage i Vetenskapens värld eller liknande framöver där folk får tala till punkt?

 • Gäst

  Konstig att vuxna människor kan försvara socker till barn! Både Ann och Katrin har ju rätt i att socker skapar ett beroende. Och – varför är det inte en rolig tecknad figur på äggpaketen? Den onyttiga ”Coco Pops” – eller vad det hette, såg ut som tv-figuren Nicke Nyfiken. Varför – jo säljer väl bra när barn känner igen figuren.

  Än en gång – konstigt att vuxna människor kan försvara socker till barn!

 • Maria

  Snyggt! =D

 • Ojoj, var ska man börja! Jag tycker som vanligt att du ger ett seriöst intryck. Sympatisk och balanserad. Jag blir väldigt förvånad dock, för jag tycker inte din ståndpunkt är alls extrem eller fundamentalistisk. Det är fakta helt enkelt. Det är sorgligt att tro att barn inte kan njuta av något annat än glass och godis. Jag fick för en tid sedan oerhört mycket beröm av min 6-åring för den här rätten http://www.enklicksmor.se/2014/10/vildsvinsstek-med-timjanbernaise-trattkantareller-och-rostad-palsternacka/. Det var det godaste han hade ätit på jättelänge, sa han. Det är ju för att han inte har vant sig vid att allt ska smaka sött!

 • Thomas H

  Rytter hade läst din bok…… sa hon. Sen å andra sidan instämmer hon med vad som står där så kan hon ju omöjligen jobba kvar där hon är nu! Ordet metabola sjukdomar verkade hon inte ha hört innan! Bra jobbat Ann, med det utrymme du nu fick……
  Ps! Fick din bok idag och har påbörjat läsningen. Spännande……… 🙂

 • Karin20

  BRA JOBBAT! Trovärdig och trevlig.

 • Kalle

  Det där var en one woman show som hette duga. Riktigt bra levererat Ann! Imponerande att lyckas få fram allt du sa i ett såpass komprimerat format som Debatt faktiskt är.

  (Katrin Zytomierska var bra också.)

 • peter andersson

  Hej Ann!

  Jag reagerade på att du testat blodsocker på barnen efter att de ätit godis och att det var högt. Jag åt själv massa med godis en kväll och lånade min mors mätare men mitt var inte alls förhöjt. Du vet väl att en fungerande kropp inte ska få så där höga värden av lite socker?

  • Ann Fernholm

   Jag gissar att du är en vuxen man. Mina barns blodvolym r 2-3 gånger mindre än din. Dessutom är deras muskelvolym säkert minst 3 gånger mindre. Det krävs motsvarande runt 1,5 sockerbitar med glukos för att mätta ett barns blod med socker. 10 stora gelégodis bitar är otroligt mycket för ett barn.

   • peter andersson

    Fast den förklaringen håller inte då jag hade dragit i mig enormt mycket godis och isåfall borde fått samma reaktion på värdet som dina barn. Jag märker att du saknar en del kunskap om människokroppen och har ungefär samma argument som folk som helt saknar vetenskaplig grund för sina påståenden.
    Missförstå mig inte, jag förstår ju att faktiskt allt vi äter och dricker är skadligt i stora doser och att barn ska skyddas mot vissa saker mer än vuxna men jag saknar en balanserad debatt grundad på vetenskapliga fakta och där föll du tyvärr rätt platt i debatten på tv.
    Jag hade önskat att du talat mer om det vi vet, som att socker ger inflammationer i kroppen. Jag tränade i många år men unnade mig godis. Jag höll vikten i schack men sommaren 2012 ändrade jag metod och såg till att svettas mer under träning. Jag rasade då 20 kilo på en sommar. Jag märkte dock att kroppen inte riktigt återtog sin form från förr och först efter att ha slutat helt med godis så försvann det som jag trott var fett men som jag nu förstår var svullnader.
    Många som är överviktiga tror att de bär enbart på fett men så länge de inte ändrar sin kost och tar bort det som är skadligt kommer inte infektionerna i kroppen att släppa. Dessa infektioner som är svullnader blandas ihop med fetma. Detta vet man väldigt mycket om nu i forskningen men jag ser det nämnas alltför sällan tyvärr.

 • peter andersson

  Undrar en sak till, är socker den nya nojjan för föräldrar efter att tidigare generationer skapade saker som astma genom att skydda sina barn mot det som de i själva verket behövde utsätta sig för?
  Har vi en ny generation med curling-föräldrar som kommer ge oss nya generationer med barn som växer upp och blir hälsofreaks och kommer leva med ätstörningar?
  Jag blir lite orolig.

  • Ann Fernholm

   Socker är nog ungefär det enda vi ska nojja över. I boken beskriver jag hur barns tarmflora är rubbad och hur det kan förklara ökning av astma och allergier. Allt handlar inte om sockret, men en av flera orsaker är sannolikt söt skräpmat. O att motstå socker är allt annat än curling. Skulle säg att det är oändligt lättare att säga ja till tjat om glass än att säga nej. Socker triggar också ett beroende. Barn som hetsäter gör det sällan med broccoli eller gurka.

   • peter andersson

    Tror du att ADHD hos barn beror på socker?
    Jag upplever att fler barn har detta och det märks när man rör sig ute i affärer och på allmänna platser vilket inte var lika framträdande förr i tiden.
    Själv har jag en teori att förskolor skapar ADHD och att miljön med stress ger barnen stresskador. Jag ser inte att någon sådan forskning görs men kan konstatera att jag och många med mig som inte gick i förskola inte heller hade eller har ADHD.
    Kanske är en kombination med onaturliga miljöer med mycket stress och hög konsumtion av socker bidragande faktorer. Jag anser att någon borde köra listor på barn med ADHD och jämföra hur många av de som gick på förskolor. Jag tror att siffran skulle vara hög.

 • Jeanette

  Jag tycker att du gjorde det jättebra! : )

 • Bra av dej att hålla debatten så saklig och övertygande. Som pensionär med barn o b-b-b där några har kommit en bit på vägen i medvetenhet har jag insett att ditt ställningstagande är värt alla applåder. Ingen kan förändra ensam men jag är glad att du lyckades så bra. Tillsammans kan vi.

 • Ewa

  Bra jobbat Ann! Svårt forum att agera i men du gjorde det bra!