”That Sugar Film” – helt fantastisk

23 februari, 2016

that sugar 2Igår tittade jag på den australiensiska dokumentären That Sugar Film av Damon Gameau. Den var helt fantastisk. Damon Gameau lägger om från en liberal lågkolhydratkost (23 procent kolhydrater om jag minns rätt) till en kost som innehåller minst 40 teskedar socker per dag. Han äter inget godis och dricker ingen läsk. Däremot dricker han en hel mängd andra drycker, som kan tyckas vara hälsosamma. Smoothies, Icetea med mera. Han äter också exempelvis lättyoghurt med till synes nyttiga flingor till frukost.

Inom loppet av ett par veckor börjar effekterna av sockret visa sig (samma som du kan läsa om i Det sötaste vi har). Fettbildningen i levern ökar, halten triglycerider stiger i blodet och han går upp i vikt. Ganska snart stiger också hans levervärden, vilket visar att fett har sprängts in i organet. Han får också finnar.

Bekräftar tidigare forskning

Damon Gameau följer exakt samma mönster som råttor som får äta mycket socker. Som primater som får äta mycket socker. Och som människor som får dricka mycket socker.

De råttstudier som har funnits på socker har kritiserats eftersom råttorna har fått extrema mängder socker. Men nu i januari publicerade forskare resultaten från en studie där de hade gett råttorna en (för mänskligheten) normal mängd socker. Förloppet blev detsamma som tidigare: mössen utvecklade snabbt förstadiet till typ 2-diabetes och gick upp i vikt.

Ruttna tänder drogs ut

tänder2Den starkaste scenen i filmen var när en 18-årig kille från Kentucky skulle dra ut alla sina tänder (det är hans tänder som syns på bilden). I området dricker man en speciell form av läsk, Mountain Dew, som innehåller extrema mängder av både socker och koffein. Exakt så här såg unga människors tänder ut i Sverige på 1930-talet, innan vi förstod att det var socker (och ingen ”syraattack”) som förstör tänderna. Många män fick dra ut alla sina tänder när de mönstrade.

Västerlandets mat förödande för aboriginals

norra territorietJag greps också av skildringen av ett samhälle med aboriginer, Amata. Under den tid när invånarna levde sitt traditionella liv som jägare och samlare var de hälsosamma. Sedan kom den västerländska kosten, med allt vad det innebär. Nu dör många redan i medelåldern av hjärtinfarkt. Samma sak har hänt urfolk runt om på jordklotet. I den västerländska kostens fotspår, följer västerlandets sjukdomar: karies, högt blodtryck, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Lysande bilder

Förutom att filmen är intressant rent innehållsmässigt, är den extremt välgjord och kreativ. En bild säger verkligen mer än tusen ord. I en scen visar Damon Gameau hur många varor som skulle bli kvar på affärens hyllor om all mat med tillsatt socker i togs bort. Det blev väldigt tomt.

En av de sista scenerna blev också en favorit. I senaste omgången av Wild Kids fick barnen en överraskning. Mitt ute i skogen stod ett godishus. Allt var gjort av godis. Barnen blev så klart superlyckliga.

Tänk er nu samma lycka och kalaskänsla, men att barnen äter färggranna grönsaker. Det var Damon Gameaus förhoppning om framtiden. Den delar jag fullständigt. Vi måste ge våra barn mat som är hållbar för deras kroppar.

Se filmen. Sprid den. Och låt oss börja äta riktig mat. • Kareng

  Ska nog se om den nu med hela familjen. Nu när den ligger på Svt kanske de inte tycker att jag är lika ”extrem” och bara tittar på en massa konstig propaganda på nätet :). Svt borgar för en viss form av neutralitet och kvalitet.

 • Fia

  Här är en person som inte håller med dig: http://tranastyrka.se/hur-du-gor-en-storsaljande-men-usel-dokumentar-om-kost/ Hade varit kul att höra din respons på hans inlägg!

 • Cowboy46

  Det var en fantastisk film, jag såg slutet på filmen först och sen såg jag början på play. Idag var vi till City Gross i Falun och handlade. Där upptäckte att Mountain Dew fanns att köpa där. Den vanliga texten ”känd från TV” fanns inte där men jag reagerade på namnet.

  • Ethel Loberg

   Va skönt att Annika Dahlqvist väckte oss redan för tio år sedan