Tidning för allmänläkare skriver om Ett sötare blod

13 december, 2013

recension allmänmedicin_2I senaste numret av AllmänMedicin, en tidskrift för Svensk förening för allmänmedicin, skriver läkaren Lars Bäcklund om Ett sötare blod. Han har läst den tillsammans med en av sina patienter. Citat: ”Pusselbitar finns spridda i massor av pek, men en samlad framställning har jag inte tidigare påträffat. Ett sötare blod bygger på läsning av hundratals tidskriftsartiklar. Boken visar på många indicier och ger förklaringsmodeller. Greppet är uppfriskande i en tid som kännetecknas av självplock bland åsikter och okritiskt anammande av ofullständigt uppfattade läror som snabbt sprids via nätet…//… Bokens uppläggning som detektivhistoria är fängslande och gör att modern biologi ganska lätt slinker in.”

Följ den här länken så hittar du tidningen i sin helhet. Recensionen finns på sidan 57. Lars Bäcklund har även skrivit om barn och socker på sidan 25. Mycket kloka tankar. • Steffen

  Fin recension. Han har möjligen rätt i att fanatiska LCHF:are och GI:are kanske inte uppskattar boken så mycket. Mer liberale LCHF:are, som jag anser mig själv vara, tycker den är klockren!

  • Thomas H

   Nja, det finns väl på ett sätt fanatiska diabetesläkare/diabetessköterskor också som inte kan ta till sig ny uppdaterad information om diabeteskost. Tycker väl att Ann Fernholms utmärkta en-timmesprogram i Vetenskapens värld om diabeteskost borde gett än större ringar på vattenytan än vad det nu gjort hitintills! Vad gäller nivån på LCHF så är den såklart individbaserad vilket nu många kloka även säger! Boken är självklart jättebra!

  • Fundersam

   Vet inte om du är aktiv hos t ex Kostdoktorn eller Annika Dahlqvist och där har jag aldrig sett ett ont ord om Ann. Det hänvisas tvärtom ofta till Anns bloginlägg.

   Tror det är dags och tiden är mogen för att sluta tala om ”fanatiska LCHF:are”. Viktigt att förstå är att lågkolhydratrörelsen kommer ur att övervinna sjukdom och att det givetvis har präglat debatten. Utmaningen nu blir att fundera på hantera debatten/råden/kunskapen när allt fler utan metabola problem söker sig till kosten.

   Snälla, låt oss lämna uttryck som ”fanatiska LCHF:are” bakom oss och precis som Ann titta på möjligheter för olika målgrupper inom lågkolhydrat.

 • Thomas Tombola Jansson

  Grattis – det har hänt mycket positivt under senare tid – tycker nog att det är fler och fler som ansluter sig till den ”preventiva sjukvården”. Det vill säga att hålla sig frisk är prioritet nummer 1.

  Så mycket bättre än Bäcklunds recension går det nog inte att sammanfatta ditt arbetssätt – varav boken bara är en liten del,,,

  Din bok borde absolut ingå i läkarnas kurslitteratur och varje yrkesverksam läkare borde läsa den och då i all synnerhet allmänläkarna.

  Här är mera positivt:

  http://www.kostdoktorn.se/det-finns-hopp-nasta-generation-lakare

 • Ulla

  Stort grattis till dig Ann! Jag läste artikeln du hänvisar till och läkaren Lars Bäcklund är hedervärd, när han menar att boken ”Ett sötare blod” stämmer till eftertanke för ALLA som läser den.
  Ulla

 • Håkan

  Att Dr Bäcklund läst boken tillsammans med en patient känns känns oerhört fascinerande.

  Tänk att vi kommit så långt bort att distansen mellan läkare och patienter är så stor att det känns revolutionerande att de läser en bok tillsammans.

 • Kareng

  Bättre sent än aldrig! Det var väl bara drygt ett år sedan den kom ut?

 • Ullis

  Det var ett mycket bra inlägg som Lars skrivit på s. 25. 🙂