Tydligt budskap från tandläkare: läsk gör dig sur och sjuk

21 december, 2016

tandlakare_1

Vilken underbar bild! Jag fick den av en pappa som nyligen var hos Folktandvården med sin dotter. Han har fotat av en broschyr som låg i väntrummet och som innehöll följande information:tandlakare-3Föredömligt tydligt om sockrets effekter, enligt min mening.

Nyligen talade jag på Svenska Tandläkare-Sällskapets riksstämma här i Stockholm. Det hölls två seminarier om socker och min upplevelse var att tandläkare har fått luft under vingarna. Under lång tid har Livsmedelsverket nyckelhålsmärkt både glass och supersöta yoghurts. Därmed har de fullständigt kört över tandläkares önskan om att vi ska äta mindre sött till vardags. Men nu, när det har blivit tydligt att socker även kan orsaka fetma, är det som om tandläkarna har fått mer pondus i sin stämma.

Minskad sockerkonsumtion – billigare tandvård

En sak som framkom under seminariet var att barn som får mindre än 5 procent av sin energi från fritt socker – som är WHO:s hälsomål – i princip helt slipper karies. Under senare år har antalet fall av karies minskat ordentligt. Ulf Söderström, som är tandvårdsstraget på Västerbottens läns landsting, visade den här bilden av kariesutvecklingen de senaste åren (på x-axeln ser du åldersgrupperna):

kariesutveckling

Karies har alltså framförallt minskat bland yngre. Många äldre behöver fortfarande lägga sig i tandläkarstolen och få sina tänder lagade. Ulf Söderström menar att enda sättet att fortsätta den goda trenden är att befolkningen minskar sin sockerkonsumtion. Och vet ni. Det är inga små perspektiv som öppnar sig. Genom att reducera mängden socker i maten kan vi minska behovet av fyllningar med 500 000 stycken per år. Det sparar samhället ungefär 1 miljard kronor.

Smaka på det. 1 miljard pix. Endast på att slippa laga tänder.

Apropå isande tänder, borrar och lagningar. Undertecknad har inte haft ett enda hål i tänderna sedan jag år 2009 började granska vetenskapen bakom våra kostråd. Faktiskt väldigt skönt.

Så kör hårt alla tandläkare! Ert tydliga budskap kommer inte bara att spara tänder, utan också betyda mycket för barns framtida hälsa. • Carina Lagerstedt Nilsson

  Bra där! Men om man vill vara nitisk kan man ju reagera på råden om macka, mjölk och frukt till mellanmål. Dock bra att kunna se det positiva i det hela ändå.

  • AnnFernholm

   På den tiden när barn åt sådant till mellis hade väldigt många färre fetma.

 • Michèle Wilcox

  Jag har länge tänkt att det skulle vara intressant att veta om tandläkarfamiljernas vikter visar samma uppåtgående trend som alla andra då tandläkarbarnen jag känner har fått hålla igen rejält på sockret.

 • Magnus

  Själv har jag inte haft något hål i mitt 40-åriga liv. Och när jag slutade helt med godis för ett par år sen slutade jag även använda fluor.

 • HenrikBugge

  Här är en studie, som jagtycker är intressant om socker och fluorid, om tandhälsa:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3956646/

 • AnnFernholm

  Ni inom tandvården är viktiga! Fortsätt jobba mot sockret!!!