Typ 2-diabetes kopplat till ett snabbare förlopp av alzheimer

20 augusti, 2014

Borde vi kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes? I Ett sötare blod kan du läsa om att forskare under senare tid har hittat starka samband mellan metabolt syndrom, typ 2-diabetes och utvecklingen av demens. En dement hjärna reagerar till exempel sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin.

Bland bokens referenser finns en studie från Kungsholmen i Stockholm som visar att personer som lider av pre-diabetes eller diabetes får ett mycket snabbare förlopp av sin sjukdom. Tiden mellan en milt nedsatt kognitiv funktion till fullt utvecklad demens blir i median 1,8 år. För personer med en normal blodsockerreglering tar det istället 5 år. Det är en ganska stor skillnad.

Idag hittade jag en liknande studie som publicerades i mars. Inspirerade av bland annat Kungsholmenstudien undersökte amerikanska forskare inom Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative hur ett illa reglerat blodsocker påverkar demensutveckling. Slutsatsen är densamma: diabetes accelererar försämringen av den kognitiva förmågan. Här hittar du studien: Impaired glycemia increases disease progression in mild cognitive impairment.

Det skulle behövas en bra studie som undersöker om en lågkolhydratdiet, som sänker både blodsockret och insulinnivåerna i blodet, kan bromsa förödelsen av hjärnan. Förra året kom en studie som visade att en GI-diet med lite mättat fett skulle kunna hjälpa: Kosten kan ge effekt på risken för demens.

Här är ännu en bra studie som kopplar ett högt blodsocker till en ökad risk för demens: Ett sött blod återigen kopplat till demens.

Det är sån’t här som gör mig osugen på godis. • Karl E. Arfors

  Äru okramad pöjk heter det på norrländska – osugen kan vara samma form.
  Vi som vant oss av är alla osugna även på svenska.
  /karl

 • Gustav

  David Perlmutter i boken Grain Brain går väl steget längre och konstaterar att förhöjt blodsocker och insulin utan att ha utvecklat diabetes2 kan ge Alzheimers, och definitivt skadligt för vår hjärnas kognitiva förmåga. Enligt hans erfarenhet kan detta bromsas och tom reverseras.

 • Erik Lindström

  Dr David Perlmutter går väl ett steg längre och säger enligt hans egen erfarenhet, att med ett högt blodsocker och insulinnivå utan att ha utvecklat diabetes2, så är det mer troligt att utveckla Alzheimers. Men att detta kan bromsas el tom reverseras något.

 • Pingback: Högre blodsocker ger snabbare demensutveckling()

 • Kolhydrater/socker är en styggelse för Kroppen – för ung såväl som äldre.

 • Mimmi

  För ett tag sen läste jag om Dr MaryT Newport som lyckades bromsa sin mans Alzheimer med ketondrift av hjärnan. Det var en läkare i USA som länge känt till att hjärnan slutar att kunna äta kolhydrater och svälter ihjäl, men inte kunnat få pengar till sin kostforskning (inga piller). Hjärnan kan istället växla över till ketondrift (cocosolja) och därmed bromsa och lite grann vända sjukdomen.

  http://www.coconutketones.com/biography.html

  • AnnFernholm

   Om hjärnan är insulinresistent kan den ha svårt att ta upp glukos från blodet. Så det är ett intressant resonemang!

 • Tacksamtilltusen

  Jag lånade ”Ett sötare blod” i september 2013 och började testa kosten 1 november. Nu har jag köpt boken och jag är så tacksam för att den finns. Att jag är glaserad på insidan är antagligen ett faktum. Att min hjärna kan välja att glömma de kapitlen är ett annat faktum, vilket har resulterat flera felsteg sedan dess. Men nu läser jag om boken som sagt och kan bara säga att det är skönt att den finns och samtidigt med fasa tänka på att det bara är tack vara Ann Fernholm och ingen annan. Inte någon läkare, inte socialstyrelsen, inte någon annan. Svälj!

 • AnnFernholm

  Tack för fina ord! Är glad om boken är till hjälp!!!

 • Pingback: Ny studie: högt blodsocker kan direkt orsaka demens | Ett sötare blod()