Typ 2-diabetes kopplat till ett snabbare förlopp av alzheimer

20 augusti, 2014

Borde vi kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes? I Ett sötare blod kan du läsa om att forskare under senare tid har hittat starka samband mellan metabolt syndrom, typ 2-diabetes och utvecklingen av demens. En dement hjärna reagerar till exempel sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin.

Bland bokens referenser finns en studie från Kungsholmen i Stockholm som visar att personer som lider av pre-diabetes eller diabetes får ett mycket snabbare förlopp av sin sjukdom. Tiden mellan en milt nedsatt kognitiv funktion till fullt utvecklad demens blir i median 1,8 år. För personer med en normal blodsockerreglering tar det istället 5 år. Det är en ganska stor skillnad.

Idag hittade jag en liknande studie som publicerades i mars. Inspirerade av bland annat Kungsholmenstudien undersökte amerikanska forskare inom Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative hur ett illa reglerat blodsocker påverkar demensutveckling. Slutsatsen är densamma: diabetes accelererar försämringen av den kognitiva förmågan. Här hittar du studien: Impaired glycemia increases disease progression in mild cognitive impairment.

Det skulle behövas en bra studie som undersöker om en lågkolhydratdiet, som sänker både blodsockret och insulinnivåerna i blodet, kan bromsa förödelsen av hjärnan. Förra året kom en studie som visade att en GI-diet med lite mättat fett skulle kunna hjälpa: Kosten kan ge effekt på risken för demens.

Här är ännu en bra studie som kopplar ett högt blodsocker till en ökad risk för demens: Ett sött blod återigen kopplat till demens.

Det är sån’t här som gör mig osugen på godis.