Typ 2-diabetes – kraftig riskfaktor för demens

27 januari, 2016

Mänsklighetens allt sötare blod är inte bra för någon del av kroppen. Det förstör njurar och ögon, men även hjärnan. I Ett sötare blod kan du läsa om de starka kopplingar som finns mellan ett högt blodsocker, typ 2-diabetes och demens. Nu visar en ny genomgång av forskningen på området att typ 2-diabetes ökar risken för demens med 60 procent: Type 2 Diabetes as a Risk Factor for Dementia in Women Compared With Men: A Pooled Analysis of 2.3 Million People Comprising More Than 100,000 Cases of Dementis.

Här är tidigare inlägg om detta: Ett sött blod återigen kopplat till demensKosten kan ge effekt på risken för demensHögt blodsocker kan direkt orsaka demensNew Scientist: Är alzheimer och diabetes samma sjukdom?Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl och Högt blodsocker ökar risken för demens

Nästa gång du är sugen på bullar, kakor, läsk, tårta eller något annat sött – tänk på din hjärna. Tänk på att blodkärlen där ska försörja nervcellerna med syre och näring under hela ditt liv. Var rädd om dem!



  • Rolf Löfgren

    Tecken på alzheimer kan ses långt innan sjukdomen bryter ut.

    Ungefär tjugo år innan de första symtomen på Alzheimers sjukdom
    uppträder syns inflammatoriska förändringar i hjärnan, enligt en studie
    från Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Brain.

    Intressant är att det är inflammatoriska förändringar.

    Är det så enkelt att det har med blodsocker och insulin att göra?

    http://www.forskning.se/2016/01/27/tecken-pa-alzheimer-kan-ses-langt-innan-sjukdomen-bryter-ut/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

  • Nisse Hult

    Hej Ann
    Kan du förklara varför så många är så fokuserade på mängd tillsatt socker i innehållsförteckningen på olika varor
    (vilket givetvis är viktigt) med mängden kolhydrater blundar men lite för.
    Så fort kolhydraterna når tarmen omvandlas ju de till socker som sedan går ut i blodet, höjer blodsockret och ökar produktionen av hormonet insulin dvs i princip samma sak.
    Många ”dietister” är bla. insnöade i detta bommande av fakta

    • AnnFernholm

      Därför att socker innehåller sockerarten fruktos, vilket inte stärkelse gör. Det är sannolikt fruktosen som skadar kroppen i längden (via en leverförfettning) så att vi får problem att hantera stärkelse i ett andra steg. I ”Det sötaste vi har” finns hela den tesen beskriven.