Aftonbladet: utvärdera LCHF som en behandling av diabetes

14 november, 2013

Idag är det Världsdiabetesdagen. På Aftonbladet.se slår jag ett slag för mer forskning kring kost och diabetes: Utvärdera LCHF som en behandling av diabetes | Debatt | Aftonbladet.

Du som vill läsa mer om våra kostråd, hur de kom till och varför det blev fel får fortfarande 15 procents rabatt på Ett sötare blod på Bokus. • Kareng

  Jag tycker att sockersjuka är ett mycket bättre namn än diabetes. ”Sjuk av socker” förklarar sjukdomen mycket bättre oavsett typ av sockersjuka. Sedan är det ju såklart jättebra att det finns insulin nu för tiden så att sjockersjuka personer kan reglera sitt blodsocker och därigenom undvika följdsjukdomar.

  • Patrik

   Ja, fast som Ann skrev, gluten kan vara en bov också, och vi får inte heller glömma att stärkelse i princip är det samma som socker för kroppen. Smäller man i sig bröd, pasta och potatis, men är ”duktig” och undviker läsk och godis så rusar blodsockret likafullt.

   • Kareng

    Precis – alla kolhydrater blir till socker i kroppen och höjer vårt blodsocker. Kanske kolhydratsjuka vore bättre, ”sjuk av kolhydrater”. Verkar dock lite svårt att lansera. Sockersjuka vet folk vad det är.

    • Patrik

     Kanske kolhydratintolerant, kolhydratallergisk, eller kolhydratöverkänslig?

 • Patrik

  Härligt Ann. Kämpa på!

  Jag skrev precis följande (i affekt) på Kostdoktorns forum.

  Bekämpa barndiabetes, vad kan vi göra?

  Såg precis ett inslag på TV4 som tog upp den dramatiska ökning av diabetes bland unga som skett de senaste åren.

  I inslaget ställde man sig frågande till vad som gör att ungdomsdiabetes ökar så kraftigt. Mamman, som ironiskt nog forskade om diabetes, spekulerade om komjölk, d-vitaminbrist eller kanske något okänt virus.

  Men vad är det som hänt de senaste decennierna med vår kost? Jo lättprodukterna och fettskräcken har sakta men säkert ökat. Så till den grad att det nu är normen att våra barn ska serveras skit i form av margarin, lättmjölk m.m. istället för riktig mat i skolorna.

  Men kan vi vara säkra på att det är den vita läsken (lättmjölken), välling, bröd, pasta och andra kolhyrdatstinna produkter som fått ersätta det naturliga fettet som är orskaken till denna diabetesexplosion?

  Vi kanske inte kan det, men det förefaller mycket mycket sannolikt…

  D-vitamin och insulin är hormoner. Kroppen behöver fett för att kunna bilda dessa hormoner.

  Jag tror att den undernäring många barn utsätts för idag genom att berövas naturligt fett skadar deras utveckling allvarligt och diabetes är en konsekvens av detta.

  Jag växlar mellan att försöka distansiera mig från min samtid och den galenskap som pågår, till att bli jävligt upprörd och vilja göra något.

  Och nu gäller det faktiskt våra barn, och att de ska slippa dras med en livslång sjukdom.

  Vad kan vi göra?

  /Patrik

  • AnnFernholm

   Det har också starka kopplingar till glutenintolerans. Och gluten verkar kunna få våra tarmar att läcka. Det är en spännande tes som jag just nu granskar.

   • Patrik

    Ja exakt vad det är som gör att dagens officiella kostråd ger diabetes och andra autoimmuna och metabola sjukdomar är en svår fråga att besvara.

    Det som gör mig så frustrerad är att dom här råden infördes på 70-talet ”på lösa boliner”, eftersom man tyckte att det var viktigare att göra något nu, än att ha helt på fötterna.

    Och nu när vi kan konstarera att de varit katastrofala, så kan man ändra inte ändra dom eftersom orsaksambanden inte är helt klara. Moment 22.

   • Modesty007

    Hoppas du kollar in The Gluten Summit