Vad vänjer vi barnen vid för smaker?

16 april, 2013

PrintIdag gästbloggar jag på naturligmatiskolan.se, ett lovvärt initiativ som drivs av kostrådgivaren Cecilia Blidö. I början av april lämnade hon över en namninsamling med 11370 underskrifter till Regeringen och diverse olika ministrar. Uppmaningen är att barn ska få bra mat i skolan, bland annat mer miljövänlig och fri från lågfettprodukter, lättmargariner och smakförstärkaren glutamat. Namninsamligen pågår fortfarande – vill du skriva på är det bara att göra följa denna länk!

Inlägget tar sin utgångspunkt i en tankeställare som jag nyligen fick i Chicago, där en kompis berättade att skolmaten består av pizza, hamburgare och pasta. Varje vecka samma sak. Inte för att det är den bästa skolmaten, utan för att det är vad barnen äter. Annan mat går rakt ner i soporna. Läs inlägget här:

www.naturligmatiskolan.se  • Christina Sandström

  Jag tycker det är verkligen jätteviktigt att barnen får nyttig och naturlig mat i skolan. Äntligen börjar det ”röra på sig” i rätt riktning. Jag kan inte förstå att de har fått servera skräpmat i skolan så länge!

 • Kanoninlägg, fler steg i rätt riktning! Roligt med bra gensvar på namninsamlingen, jag skrev under själv för ett tag sen.
  En annan sak, blev lite frustrerad igår, lyssnade på Vetandets värld igår på (P1).
  Global hälsa handlade det om. Bra utveckling på barnadödlighet, malaria osv. Men fetma o diabetes ökar nu även dramatiskt i utvecklingsländerna. Allt i takt med att de får högre standard. Den något svepande analysen löd: att de ”åt för mycket och rörde sig för lite”. Inget om VAD de åt eller drack! Jag är överens om att svaret är mer kunskap, men ”ät mindre, spring mer” räcker inte. Det har vi prövat i här och det funkar sådär.
  Man missar målet återigen.
  Den engelskspråkiga kvinnan i reportaget som avböjde Coca cola på semenariet borde fått mer utrymme.

  • AnnFernholm

   Jag hörde också det och tänkte: de äter vad som är billigast, snabba kolhydrater. På reportern lät det som att näringsrik mat gör fattiga människor feta. men det är ju inte alls sant. Problemet är att den mat de har råd att äta inte alls är bra. Men annars fantastiskt att höra att barnadödligheten går ner och att allt färre kvinnor dör vid förlossningar.

 • rolf

  Ann följer du forskningen om biomet?

  Tänk på vad du säger och skriver, det händer saker i forskarvärlden.

  Vi är på väg mot ett paradigmskifte.