SVT Opinion: ”Vardagsfestandet gör julen mindre speciell”

11 december, 2014

Låt festen vara fest och vardagen vara vardag. I dag har jag skrivit på SVT Opinion om att allt vardagsfestande förstör den lyxiga känslan av fest: ”Vardagsfestandet gör julen mindre speciell” – Opinion | SVT.se.

Det här var något jag tänkte på när min man och jag firade tio år tillsammans. Vi gick på restaurang med barnen. De hade klätt sig superfina och såg oerhört mycket fram emot restaurangbesöket. Vi äter titt som tätt ute. Då brukar de dricka vatten, mjölk eller ibland juice. De får i princip aldrig läsk, vare sig på restaurang eller hemma. Men den här kvällen – som kändes stor – fick de dela på en läsk.

Den halva läsken varade hela middagen. Som de njöt. De sippade små, små klunkar. Hade de fått läsk ett par gånger i veckan, hade de aldrig känt den lyxen. Känslan av lyx är relativ. Den uppstår när vi gör något som vi inte är vana vid. Gör vi livet till en daglig fest, känns inte längre festen som någon fest.

Men festernas fest klår alla fester

bild 2Men apropå fest. Gårdagen var något utöver det vanliga. Vilken dukning. Vilken mat. Vilken underhållning. Man fick inte använda mobiltelefoner eller fota under middagen, men de glada japanerna vid bordet bredvid filmade och fotade vilt. När efterrätten kom gjorde jag som dem. Jag smög upp min mobil och fotade, dock suddigt utan blixt. Ett konstverk stod framför mig. Salmbärssorben var härligt syrlig och saffranspannacottan rent gudomlig.

Bäst på hela kvällen var att få stå upp och hylla alla pristagare – personer som gjort nytta för mänskligheten. Lite extra klappade jag när den enda kvinnliga pristagaren tog emot sitt pris.
bild 3 • Jonas A

  Oj, stort med Nobellfest! Grattis! En av få fester som man skulle vilja gå till. Mycket avundsjuk 🙂

  • AnnFernholm

   Jo, det kommer bli ett minne för livet.

 • pelle

  Vi har döden nära oss
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=6043457
  Kan ketos påverka några bakterier negativt?
  Det borde undersökas.

  • AnnFernholm

   Socker i urinen får dem helt klart att växa lättare. Man ser bland annat en ökning av resistens vid urinvägsinfektion.

   • pelle

    Det vet nog alla redan, Vad händer i blodet när ketonerna är högre och glykogenet lägre, hur påverkas bakteierna som vi inte kan behandla med antibiotika, finns det studier eller så kunde man ta blod från kolhydratätare och jämföra med blod från samma person när personen är i ketos.
    Samma bakterie och samma odling i provrör.

    Vad händer om man medvetet sänkte glukosen så man nästan dör och lever på ketoner, kan det användas mot blodinfektioner?