Världens bästa lördagsgodis

20 november, 2015

salmiak2

Lycka! Nyligen var jag på Lakritsroten här i Stockholm för att bunkra lakritspastiller (rålakrits – inget socker) och hittade riktigt SALMIAKSALT. Jag minns vår första kemilektion i åttan. Vi fick smaka på två saker: citronsyra och salmiak. Sedan dess glömmer jag aldrig att det egentligen är ammoniumklorid (NH4Cl). Och nu har jag en helt egen burk i mitt skafferi. Till er som också älskar (och saknar) saltlakrits – här är receptet som kan ersätta alla djungelvrål i hela världen.

salmiak1

Bästa saltlakritsgodiset (typ knappt något socker alls)

  • 100 g mörk choklad 85 procent
  • 50 g kokosfett (ekologiskt utan smak)
  • 0,5 dl grädde
  • en äggula
  • 3 tsk äkta lakritspulver
  • 0,5 tsk salmiaksalt

Smält choklad och kokosfett på låg värme i mikron (ta det lugnt med chokladen, den blir lätt grynig). Rör i grädde, äggula, lakrits och salmiak. Häll upp i knäck- eller ischokladformar. Ställ kallt tills det stelnar.

SMAKA OCH KÄNN LYCKA.



  • Gittan

    Var köper jag salmiaksalt? Låter jättegott 😉

  • Jag skulle typ kunna dö för ett bra recept på salmiakkarameller… Men, de får inte vara söta och inte sockrade

  • Ulf

    …detta ska provas 🙂

  • Lena

    Kolla på http://www.lakritsroten.se Receptet låter helt underbart!

  • poon64

    Panduro har salmiaksalt 🙂

  • Lena

    Nu har jag testat. Det var ett suveränt enkelt recept! Tyvärr spårade det ur lite och jag gjorde bitar av vit choklad smaksatt med apelsin och mjölkchoklad med pepparmyntssmak. Men hur som helst så är själva grejen med att blanda choklad med kokosolja jättebra. Fettet i kokosoljan gör att man inte vill äta hur mycket som helst. Det tar stopp ganska snart.

  • Pingback: Saltlakritsgodis lchf | Tessalisa()

  • Pingback: Lucka 21 – Ischoklad med julsmaker | Birgitta Höglunds mat()

  • Babsen

    Men den där chokladen som är 85-procentig innehåller väl 15 % socker? Då är det ju inte sockerfritt/osötat även om det är mindre sött! Både lakritspulver och sötningen i chokladen kan trigga sockersug och kan alltså göra oss än mer sugna på socker.

    • AnnFernholm

      Nu behöver vi ägna oss åt lite sockermatematik. Det är 15 gram socker per 100 gram mörk choklad. Räknar du om detta till kaloriprocent blir det 15*4/605=10. Alltså är 10 procent av alla kalorier i kakan socker. I mitt recept spär man ut detta med både kokosfett och grädde, vilket gör att man landar på i princip 5 procent av alla kalorier. Det är väldigt lite. Äter du 10 stycken av dessa godisar, får du i dig typ en sockerbit. Väldigt sockerkänsliga personer kan reagera på detta. Många klarar det dock bra. En förälder som ger sina barn detta istället för lördagsgodis har gjort ett mycket bra val för barnen.

  • Lena

    Jag vet inte hur många gånger jag gjort detta godis nu. För mig – som har jättesvårt att låta bli godis – är det ett superbra substitut! Tack! Just nu ligger jag sjuk med hosta. På nätet läser jag att choklad är hostdämpande, lakrits och salmiak är slemlösande och kokosfett bekämpar både virus och bakterier. Grädde och ägg ger näring och energi. Det här receptet måste ju, förutom att det är gott, vara en väldigt bra hostmedicin! 🙂

    • AnnFernholm

      🙂 Underbart.