Vass krönika om förvirrande kostråd i New York Times

10 februari, 2014

Som det är nu har vi en pseudovetenskap i vilken hypoteser behandlas som fakta eftersom de är för svåra eller dyra att utvärdera, och det finns så många hypoteser att det som journalister gillar att kalla ”ledande experter” motsäger varandra dagligen.* Så skriver Gary Taubes i en vass krönika om nutritionsvetenskapen som publicerades i helgen i New York Times: Why Nutrition Is So Confusing – NYTimes.com.

Gary Taubes är en amerikansk vetenskapsjournalist och han har bland annat skrivit boken Good Calories Bad Caloriesen viktig inspirationskälla till Ett sötare blodGood Calories Bad Calories är en av de bästa journalistiska granskningar jag någonsin har läst. Otroligt grundlig. I krönikan i New York Times tar Taube upp ett allvarligt problem inom nutritionsvetenskapen: att forskare tolkar korrelationer och kopplingar som orsakssamband. Varningarna om mättat fett är exempelvis grundade på en korrelation som forskaren Ancel Keys hittade mellan mättat fett och hjärtsjukdom i Seven Countries Study. Ingen har någonsin belagt att den korrelationen var ett orsakssamband. Ändå fortsätter myndigheter världen över att varna oss från att äta fett. Och vi blir bara ännu tjockare. Gary Taubes skriver: Det är oacceptabelt. Läs krönikan. Den är viktig.

*Citat på originalspråk: ”As it is, we have a field of sort-of-science in which hypotheses are treated as facts because they’re too hard or expensive to test, and there are so many hypotheses that what journalists like to call “leading authorities” disagree with one another daily.” • Anders

  Jag undrar om man i framtiden kommer se detta ur ett evolutionärt perspektiv; de (smarta?) som såg igenom myndigheternas kostråd levde längre och lyckligare och fick troligen även bättre avkommor, typ lite på temat ”starkast överlever” fast istället ”smartast överlever”. Jag vet, det är lite tabu att tänka så, men kanske intressant ändå?

  • Mårten Thurén

   Bättre avkommor? Ur ett evolutionärt perspektiv är det bara hur väl en gen (eller en individ) fortplantar sig som spelar roll. Den äldre generationens enda bidrag till denna förmåga är att skydda sina barn och barnbarn tills de i sin tur kan fortplanta sig, och med tanke på hur det ser ut med dagens relation mellan generationerna så finns det helt enkelt ingen fördel med att leva längre än till ~45.

   Faktorer som verkar bidra till mer fortplantning är snarare dålig impulskontroll, bristande karriärsambitioner och religiositet 😉

 • asaws

  Tänker på den Amerikanska undersökningen som kom fram till att man blev kriminell om man åt tomater. Bakgrund: kostundersökning visade att personer i fängelser åt mer tomater än andra. Men det berodde ju på vad som serverades dem! Samband är inte samma sak som orsak.

 • Piltson

  Det jag här fann mest intressant var:

  ”They do experiments on humans — the species of interest — for days or
  weeks or even a year or two and then assume that the results apply to
  decades.”

  Jga tror att detta är vad som händer vid godkännande av livsmedelstillsatser. Både glutamat och aspartam godkändes av FDA efter sådana ”experiment”. Men båda dessa fungerar med anrikning. Nedbrytningsprodukter tar sig igenom blodhjärnbarriären och ansamlas – efter lång tid kommer effekter på nervsystemet, som några korttidsstudier aldrig kan påvisa.

  Jag rekommenderar Russells Blaylocks båda böcker om detta.,

 • Piltson

  Det jag här fann mest intressant var:

  ”They do experiments on humans — the species of interest — for days or
  weeks or even a year or two and then assume that the results apply to
  decades.”

  Jga tror att detta är vad som händer vid godkännande av
  livsmedelstillsatser. Både glutamat och aspartam godkändes av FDA efter
  sådana ”experiment”. Men båda dessa fungerar med anrikning.
  Nedbrytningsprodukter tar sig igenom blodhjärnbarriären och ansamlas –
  efter lång tid kommer effekter på nervsystemet, som några
  korttidsstudier aldrig kan påvisa.

  Jag rekommenderar Russells Blaylocks båda böcker om detta.,