Veckans affärer om socker som skadligt och läskigt lönsamt

25 februari, 2015

I dag skriver Veckans affärer om socker: För mycket socker är skadligt – och otroligt lönsamt. Frukostflingor till barn kan säljas för över 90 kr/kg. Flingorna består nästan enbart av vetemjöl och socker, som har ett råvarupris 2-3 kr/kg. Industrin tjänar så galet mycket på detta raffinerade och näringsfattiga skräp.

Vi kan jämföra med ägg. Enligt en kalkyl från Svenska ägg kostar de 14,14 kr/kg att producera om hönorna sitter i bur. Dessa ägg säljs för runt 40 kr/kg. Industrins avans är mycket lägre. Men den förälder som köper ägg till sitt barn till frukost, får enormt många fler vitaminer per krona. • Malin Sanner

  Och om hönan dessutom får vara lycklig och sprätta runt utomhus blir det ännu bättre!
  /Malin

  • AnnFernholm

   Ja, då kostar de 25 kr/kg och producera och säljs för typ 50-55 kr/kg.

   • Malin Sanner

    Låter som mycket mer rimliga påslag. Jag är helt på din linje Ann, du gör ett fantastiskt jobb! Matindustrin idag har allt för ofta väldigt lite med riktig mat och naturlighet att göra. Och det är stora pengar inblandade.
    Håller som bäst själv på att försöka få bort allt sötat från vårt dagis. Du ger mig många bra argument i den kampen! Tack! <3
    /Malin

    • AnnFernholm

     Tack!!!

   • Solbacken

    Eller så har man, om man har möjlighet, egna kackelbollar 😉 då kostar inte äggen många kronor kg….

    Rolle på Österlen

 • Gäst

  Hur är det egentligen det där med att vara lycklig och sprätta runt utomhus – vad menas med utomhus? Betonggolv utomhus? Inhägnat hönsnät utomhus? Är det någon som vet?

  • Totto

   Just nu går inga höns utomhus över huvud taget eftersom Jordbruksverket har förbjudit det p.g.a. fågelinfulensa. Ekologiska höns går annars ute under betesperioden och naturligtvis är de inhägnade. Ofta har man en hårdgjord del närmast hönshuset och resten gräs för bete. Grupperna får inte överstiga 3000 individer.

  • Maja

   http://youtu.be/gxKxR6qHf0s

   Visserligen en reklamfilm men jag tror att den är ganska representativ, kan tänka mig att det är svårt att snygga upp en hönsgård enbart inför filmning men jag kan också vara naiv.

   Här är Kravs egen standard, också vinklad med postitiva ord men det kanske inte är så konstigt: http://www.krav.se/sa-har-produceras-ekologiska-agg

 • Thomas H

  Jättebra inlägg, Ann och sen i sin tur så skall läkemedelsindustrin tjäna än mer på sin symtomdämpande medicin på sockerrelaterade sjukdomar som även på sikt ger kostsamma biverkningar…… Bästa lösning är ju BRA kostråd som ännu inte sorgligt nog ges av våra myndigheter!!!!!

 • Mathias

  Skrämmande om sockerpriset. Tänk att vi går med på det. Sen ja man undra om det finns några vitaminer i industrihönsens ägg. De äter knappast deras rätta kost heller. Det hade varit intressant att mäta skillnaden mellan värdena i industrihönors ägg och hönor som lever och äter som dom ska.