Vet du hur mycket socker medwurst innehåller?

16 mars, 2016

Inte? Faktiskt inte jag heller. Tills igår när min man kom hem från affären. Han hade råkat läsa på innehållsförteckningen på ett paket rökt cognacsmedwurst – och blivit smått förvånad när socker var tredje ingrediens. Jag började surfa runt. Nästan alla medvurstar innehåller över 4 gram socker per 100 gram. Man undrar liksom varför. Värstingen som jag hittade är Garants variant som nådde upp i 6,5 gram sockerarter per 100 gram. För säkerhets skull innehöll den även lite sirap, förutom socker.

Under föredrag brukar jag ofta få någon fråga om socker i charkprodukter. Jag brukar svara att det inte är så illa. Då har jag tittat på salami och skinka. De innehåller sällan mer än 1 gram socker per 100 gram.

Men jag får nyansera mig. Snacka om onödigt socker.