Vet du hur mycket socker medwurst innehåller?

16 mars, 2016

Inte? Faktiskt inte jag heller. Tills igår när min man kom hem från affären. Han hade råkat läsa på innehållsförteckningen på ett paket rökt cognacsmedwurst – och blivit smått förvånad när socker var tredje ingrediens. Jag började surfa runt. Nästan alla medvurstar innehåller över 4 gram socker per 100 gram. Man undrar liksom varför. Värstingen som jag hittade är Garants variant som nådde upp i 6,5 gram sockerarter per 100 gram. För säkerhets skull innehöll den även lite sirap, förutom socker.

Under föredrag brukar jag ofta få någon fråga om socker i charkprodukter. Jag brukar svara att det inte är så illa. Då har jag tittat på salami och skinka. De innehåller sällan mer än 1 gram socker per 100 gram.

Men jag får nyansera mig. Snacka om onödigt socker. • Peter

  Nej, det är illa. Försök köpa stekfläsk eller kassler utan socker, det är nästan omöjligt. Rimmad julskinka? Bara att glömma.

  Olika varianter av sirap i köttprodukter verkar vara standard i dag. Snart blir man tvungen att laga all mat från grunden om man ska kunna hålla sig borta från sockret.

 • Kfoejfk

  Nä, det blir till att sätta press på butikerna!
  Men jag misstänker att det är lönlöst för att komma åt matindustrin är en omöjlighet!
  95%? av befolkningen bryr sig väl inte, bara det är gott och billigt!