Vetenskapsradion: fett i margarin kan påverka kolesterolet negativt

13 april, 2016

Nu på morgonen rapporterar Vetenskapsradion om att fleromättade fetter kan vara sämre för hjärtat än mättade fetter: Fleromättade fetter kan förvärra det onda kolesterolet.

Forskare har följt 9 423 patienter från olika sjukdomar i Minnesota i USA. En grupp fick uppmaningen att ersätta mättade fetter med fleromättade. En kontroll grupp fick istället äta mat med mycket mättat fett i. De som åt mer fleromättade fetter sänkte kolesterolnivåerna i blodet, men detta saknade effekt på risken att utveckla hjärt-kärlsjukdom. De som sänkte sina kolesterolnivåer mest ökade till och med risken för hjärt-kärlsjukdom.

Forskarna gick även igenom tidigare studier, rapporterar nyhetssajten Eurekalert: Lowering cholesterol with veg oils may not curb heart disease risk or help you live longer. Deras slutsats är att det saknas grund för att rekommendera människor att äta margarin istället för smör.

Tillägg: Har nu hunnit läsa studien själv. Det borde ha framkommit i Vetenskapsradions rapportering att detta är en gammal studie, genomförd 1968-73. Resultaten från studien publicerades aldrig, men nu har forskarna grävt upp alla gamla data från arkiven.   • Elisabeth J

    Men om man la locket på då när det begav sig så blir man ju ännu mer fundersam på Ancel Keys. Han var väl som mest verksam när studien gjordes och propagerade för margarin?

  • Livsnjutare

    Intressant, ändå ett tydligt tecken på att SR/vetenskapsradion inte har förstått grundproblematiken, för i bilden väljer den mest naturliga och sannolikt minst skadliga oljan (olivolja) för att illustrera vegetabiliska oljor i margarin. Men det kan ju bero på den förvirring som uppstår när det plötsligt dyker upp forskning som motsäger den konsensus-stödda dogmen om det mättade fettets farlighet för hjärta och kärl.

  • Henrik
  • Pingback: Vegetabiliskt fett skyddar inte mot hjärtsjukdom()