Vilken innehåller mest socker?

22 september, 2014

Flingor barn

Vilken av produkterna ovan skulle du gissa innehåller mest socker? Konsumentföreningen i Stockholm går återkommande igenom mat som marknadsförs till barn. DN skriver nu om årets undersökning: Mat som riktar sig till barn innehåller mycket socker – DN.SE. Värstingflingorna innehåller 42,2 gram socker per 100 gram. De ovan innehåller 35 gram. Det är fortfarande mer än i mjölkchokladkakorna ovan, som innehåller 33 gram socker per 100 gram.

SLUTSATS: Du kan lika gärna ge ditt barn kakor till frukost som de frukostflingor som har barn som sin målgrupp.

I DN artikeln riktar Louise Ungerth, chef för miljö och hälsa på Konsumentföreningen i Stockholm, en uppmaning till industrin: ”Barnen tycker förpackningarna är kul och tjatar, och som förälder vill man göra barnen glada. Här tycker jag att branschen kan hjälpa föräldrarna, och se till att det är bra grejor i de roliga förpackningarna om varorna ska riktas till barn”.

Det skriver jag under på. • ksv

  Halvsant! Flingor serveras vanligtvis med mjölk eller yoghurt så procent sockret i själva måltiden kommer att vara mindre om man serverar flingor än om man serverar kakor. 😉

  • Anonym

   Ja eller så ger man barnen även sötad yoghurt/fil till flingorna så blir det ju en härlig sockerfrukost!

  • Elin

   Men kakorna dricker man väl mjölk till? 😉

  • jenny

   Serverar man inte mjölk till kakor oftast?

  • Ann Fernholm

   Jag tänkte mig kakor på filen 😉

 • Niklas

  Marknadsförning till barn måste förbjudas. Alla spel mm som utlovas måste bort. Bra mat måste synas på något bra sätt. Nyckelhålet är ju helt fel men det kan väl komma någon ny symbol som är för hälsosam mat.

  • Tobias

   Problemet är att de som införde Nyckelhålsmärkningen nog trodde att de hjälpte folk att hitta just hälsosam mat.
   Risken är att det vi (dvs vi som läser den här bloggen) nu tror är hälsosamt också kan visa sig vara fel. Den som sätter en symbol på ”hälsosam mat” tar på sig ett enormt ansvar och historien visar just nu väldigt tydligt hur fel det kan bli.

 • Anders

  Helsant. Kakor serveras vanligtvis med ett glas mjölk. Eller varför inte saft. Eller cola.

 • MC

  Många barn vill faktiskt inte ha fil eller mjölk utan äter dem endast dom de är. Just för att de smakad som godis.
  Sen är det även vanligt att lägga till lite frukt. Den tanken är visserligen god, för det ses dom nyttigt, men sänker knappast sockerinnehållet…
  I min familj blev det en enorm skillnad på skolresultat och humörsvängningar när rostbröd, flingor och frukt togs bort från frukostbordet och ersattes med div äggrätter.

  • Eva Axelsson

   Jo visserligen men det finns ju yoghurt och fil som inte är smaksatta. Det är ju bara att ha i lite bär från frysen om man vill ha smak.

 • Magnus

  De flesta yoghurtsorter innehåller väl ännu mer socker än flingorna?

 • Elin

  Men så innehåller 2dl yoggi youghurt nästan exakt lika många sockerbitar som 2dl cola och sen så toppar vi det med ett glas juice och en skogaholmslimpa med ost också. Det enda nyttiga dom får i sig till frukost då är väl smöret+osten. Då skulle man lika gärna kunna ge barnet 3st cola burkar till frukost. Det är det gömda sockret som är boven i allt. Ge man kakor eller cola till barn så vet man att det innehåller socker. Men många vet inte om att 2dl juice innehåller lika mycket socker som 2dl cola. D

 • Åsa

  Man kan göra egen musli utan socker. Vill barnen ha lite söt smak kan de väl få lite färsk frukt eller bär i den osötade filen? Jag tror att många barn skulle tycka det var roligt om de fick vara med och rosta muslin. Sedan kan man ju också roa sig med att lägga den i en fin gammal plåtburk:)

 • Emilie

  Minns en tid när jag kunde hälla i mig nästan ett helt sånt paket. Skål efter skål hällde jag upp med mjölk och grädde. Många gånger kunde jag hälla upp och äta bara som de var. :/

 • Marie Forsman

  Tillsatt socker, ja!
  Men kollar vi på total mängd kolhydrater (och i dessa produker finns inga ”bra” kolhydrater) vinner Coco Pops stort ->
  85 % !!!!!!!! av innehållet är kolhydrater som omvandlas till ”socker” i kroppen.
  Där ligger Marabou Cookies rejält i lä, ”bara” ca 61% där.
  Lite trött på att producenter i bland hävdar ”inget tillsatt socker” när det bakas på mjöl, används kornmalt etc, etc.

  • Ann Fernholm

   Samtidigt är det viktigt att vi skiljer på socker och stärkelse. Det vita sockret, sackaros, innehåller fruktos och det är sannolikt den sockerarten som ställer till det mest i kroppen. ”Det sötaste vi har” handlar om den skillnaden.

   • Åsa

    Helt rätt, skilj på vitt socker och stärkelse!

   • Markus

    Tack för att du påtalar skillnaden mellan socker och stärkelse! 🙂

  • Marie Forsman

   Så risstärkelse, Glukos-fruktossirap och Maltextrat påverkar inte barnens blodsocker menar du, Ann? (kolhydraterna förutom tillsatt socker i Coco Pops)
   Ja, fruktos kanske är värst men jag tänker på helheten också. Att den stora massan godtroget tittar på ”Socker” och inte totala innehållet.
   Förklara gärna om det är något jag missat 🙂

   • Ann Fernholm

    Hur stor påverkan vi får på vårt blodsocker av stärkelse beror på hur mycket vi tränar och hur insulinresistenta vi har blivit (vilket sannolikt främst orsakas av fruktos). När jag en gång åt en jättetallrik godis och drack en stor cola, gick blodsockret aldrig över 6,2. Det som händer är snarare att kroppen smäller på med så mycket insulin att man snabbt hamnar i en dipp. Jag gick ner till 2,8.

 • Göran Löwenberg

  kommer ”de sötaste vi har” som e-bok?

  • Ann Fernholm

   Kommer i övermorgon…

 • Hej Ann! Jag har en ny blogg som ligger på kostdoktorns bloggnytt http://www.enklicksmor.se. Titta gärna in!

 • Klasse

  svar till ksv: Om man serverar Obo’y till kakorna? Det är ju vanligt att ge barnen chocklad-dryck. Hur blir det då?

 • Petra

  Jag har många gånger stått i affären och haft diskussioner med vår överviktiga son om vilka flingor vi ska köpa. Det är inte lätt att vinna dom diskussionerna kan jag säga! Allt som han tycker är gott är det alldeles för mycket socker i. Att köpa osötad müsli (som är lite bättre) är inget alternativ. Det gillar han inte alls! Både han och jag vet vad som är bäst att äta men sockersuget han har är ingen lek. Det skulle underlätta en hel del om industrin kunde hjälpa till här! Jag försöker handla så ofta som möjligt utan att ha barnen med för att slippa säga ”nej” hela tiden när de kommer med saker/godis som de vill ha. Många saker både låter nyttigt och ser nyttigt ut, men när man sen kollar innehållsförteckningen blir man ju mörkrädd!

 • Linda

  Förvånad att ingen nämnt gröt? Är det inte bra… ? ekonomiskt i varje fall… Blir ledsen för mamman skull som inte kan säga nej och ledsen över mina barn som aldrig får något ”gott”(som jag alltid fick som liten) Lördagsgodis – ja, men oftast ”glömmer vi det” 😉

 • Robert Mellqvist

  ”Och jag förstår inte heller att yoghurten ska vara så fet när experter säger att man inte ska få i sig för mycket mättat fett, säger Louise Ungerth.”

  Det är ju delvis p g a fettskräcken som det tillsatts mer och mer socker?

  Louise har inte riktigt koll över hela spelplanen …

 • Pingback: Sockrets farlighet – har jag pusslat ihop en egen teori? | Ett sötare blod()