Vilken tårta!

3 september, 2013

Frukttårda de luxeDen här fantastiska bilden fick jag från Jennie, apropå inlägget nedan. Hon har tagit barnkalasandet till en ny nivå! I botten har hon en vattenmelon där skalet är bortskuret. Bokstäverna fick hon fram med hjälp av alfabetet i metallformar. De består av  honungsmelon. Ett tips är att börja med ganska tjocka skivor. Bokstäverna sitter fast med tandpetare.

Tårtan imponerade på barnen. Det blev en sådan strykande åtgång att de fick hacka resterna av den inköpta frukten för att det skulle räcka till alla.

Innehåller inte också frukt mycket socker?

När jag skrev förra inlägget var det läsare som undrade om inte även frukt innehåller mycket socker. Vad som är mycket socker, beror på vem man är. Barn som rör på sig och springer kan absolut kalasa på frukt. Frukt är otroligt mycket bättre än kakor och godis. Faktum är att det krävs minst nio äpplen för att man ska få i sig lika mycket socker som det finns i en 200 grams gelegodispåse (läs Gott & Blandat). Barn rör på sig och det socker som finns i frukten, bränns i deras muskler. En person med typ 2-diabetes kan däremot få höga blodsocker av ett enda äpple.

Däremot kan man ju alltid servera lite grädde smaksatt med äkta vaniljpulver, om man vill att det ska mätta mer och bli extra kalasigt.  • AnnFernholm

    Där spelar det nog roll (skriver nog eftersom det skulle behövas mer forskning) om det är ett barn med frisk ämnesomsättning eller en person med bukfetma och typ 2-diabetes. En person som lätt får alldeles för höga insulinnivåer ska nog kanske akta sig för en kombo, men inte ett barn.

    Men jag vill lämna en brasklapp. Ingen vet nog vad som är bäst. Det spelar stor roll om ”kolhydraterna” är socker eller om det är stärkelse.

  • AnnFernholm

    hej Stefanie – ledsen för sent svar. jag kan dessvärre inte svara på om ett russin är sämre än en vindruva. Detta skulle någon behöva studera. Däremot är russin mycket bättre än godis, eftersom de innehåller näring. Torkade aprikoser är dessutom mycket rika på järn, något barn behöver. Mina barn äter både russin och aprikoser, men extremt lite godis. Sötar du bärkrämen med dadlar får du också i mer näring och mer fibrer än om du sötar med socker.