Wonderbag – genial form av matlagning i en kudde!

2 februari, 2016

Genial i all enkelhet. Det är nog så man bäst beskriver den wonderbag som nyligen damp ner i min brevlåda. Det är som en stor isolerande kudde, eller kanske minisovsäck, för grytor. När Birgitta Höglund (som har skrivit recept för wonderbag) berättade om den för mig blev jag väldigt nyfiken. Går det verkligen att laga mat i en kudde?

IMG_3935Det gör det! Så här går det till. Man köper en stor fläskkarré (med kort datum till extrapris) och delar köttet i fyra delar. Sedan lägger man det i en god marinad över natten (tänk rödvin, olja, kanel, lök, vitlök och en massa annat gott). På morgonen häller man kött och marinad i den stora järngrytan. Det får koka medan man käkar frukost. En god doft sprider sig i köket. wonderbag

Efter 30 minuter tar man fram den stora wonderbagen. Man bäddar varligt in grytan, knyter ihop och går till jobbet. Man jobbar, jobbar, jobbar hela dagen. Hämtar barnen på skolan. Kommer hem, knyter upp och KÖTTET ÄR KLART.

IMG_2568Det skulle visserligen ha blivit en pulled pork. Riktigt så blev det inte. Man får dra och slita för att få isär köttet och bitarna blir lite större än pulled pork. Det gör inget alls. Hela familjen tycker köttet smakar utmärkt. Tyst i sina tankar tackar man Birgitta för receptet. Det är nämligen inte alltid som båda barnen gillar maten samtidigt, speciellt inte när maten aldrig har serverats tidigare.

Wonderbag är så sjukt energisnål. Istället för att puttar i flera timmar på spisen, kan långkoket bara stå i den isolerande kudden. Man behöver inte vara rädd att något ska koka torrt eller brännas, allt sköter sig självt.

Bäst av allt. För varje kudde som säljs, donerar Stiftelsen Wonderbag Foundation en wonderbag till behövande familjer i Sydafrika, där många fortfarande lagar mat över öppen eld. Röken skadar luftvägar och ögon på barn och vuxna. Med en wonderbag slipper de mycket av röken och dessutom sparar de ved.

Som sagt. Genialt i sin enkelhet. • Anna

  Verkar ju vara en jättebra idé, men vad är kudden isolerad med? Hittar ingen annan info än ”unik isolerande fyllning”.
  Det där med ”köp en så skänker vi en” har diskuterats om det faktiskt hjälper eller stjälper.
  https://youtu.be/8EaSlKqs6Fo

 • Pingback: Om Wonderbag på Ett sötare blod | Birgitta Höglunds mat()

 • Mejja

  Detta verkar vara ett sätt att efterlikna den urgamla tekniken ”kokgrop”.
  Då la man ner köttet inlindat i t.ex. stora blad och grävde ner det med några heta stenar från eldhärden. Nästa dag hade man ett utsökt tillagat kött.
  (Såg tekniken nyligen användas i det norska programmet ”Där ingen kunde tro att någon kunde bo.”)

 • AnnFernholm

  Det var nog mitt fel. Skulle haft mindre kastrull så vätskan helt omslöt köttet. Läroprocess. Kudden lysande!

 • Pingback: Gulaschsoppa | Birgitta Höglunds mat()

 • Nina S

  Verkar vara en bra idé och jag är klart intresserad. Förstår att företaget inte vill avslöja vad som isolerar bagen, men vill inte läsa om ett år att det är något miljöstörande material.

  En mer konkret fråga till Ann; hur stor var grytan du använde? Det finns inga bagar i stl large. Min gryta rymmer 3 liter, går den i en medium.

 • Pingback: Sockerfri chilisås – Långkok i Wonderbag | Birgitta Höglunds mat()